Λήμνος: Η καλύτερη συγκομιδή σταφυλιών των τελευταίων τριών ετών

Λήμνος: Η καλύτερη συγκομιδή σταφυλιών των τελευταίων τριών ετών

Η χρονιά στη Λήμνο ξεκίνησε με πολλές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες που συνετέλεσαν στην καθυστερημένη έναρξη του βλαστικού κύκλου. Σε συνδυασμό με τις μέτριες θερμοκρασίες του καλοκαιριού οι συνθήκες αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την οψίμιση του τρύγου κατά 10 μέρες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Οι ξηρικές συνθήκες του καλοκαιριού σε συνδυασμό με τις καλλιεργητικές φροντίδες επέδρασαν ευεργετικά ως προς την ως προς την έλλειψη μυκητολογικών ασθενειών.

Η χρονιά από πλευράς ποσοτήτων ήταν η καλύτερη των τελευταίων 3 ετών, καθώς κυμάνθηκε στους 1500 tn, ενώ η ποιότητα χαρακτηρίζεται ως πολύ καλή, με μόνη παραφωνία την ελλιπή ωρίμαση μικρής ποσότητας σταφυλιών (<5% επί του συνόλου), λόγω της ανομβρίας σε συγκεκριμένους τύπους εδαφών.

Τα κρασιά από Μοσχάτο Αλεξανδρείας αναμένεται να είναι τυπικά της ποικιλίας με έντονα φρουτώδη αρώματα, με οξύτητες γύρω στα 6 gr/L και αλκοολικό τίτλο περίπου 12,5%.

Όσον αφορά το Λημνιό, ήταν ίσως η καλύτερη σοδειά των τελευταίων 5 ετών, με πολύ καλή ωρίμαση, ψηλό σακχαρικό τίτλο για την ποικιλία (μ.ο. 12,5 Βe), και βαθύ χρώμα.

Αναμένεται μια μικρή αύξηση της τιμής, καθώς γίνεται προσπάθεια να ανταμειφθεί η καλή φετινή παραγωγή.

Αξίζει να αναφερθεί το αυξημένο ενδιαφέρον των παραγωγών και η επανενασχόλησή τους με τα αμπέλια.