Για να προφυλάξετε τα κοπάδια σας από την ευλογιά και να προστατέψετε την περιουσία σας και το εισόδημά σας φροντίστε τα παρακάτω...

Ευλογιά αιγοπροβάτων: Λήψη μέτρων προφύλαξης

Το Τμήμα Κτηνιατρικής Πιερίας με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα ευλογιάς των αιγοπροβάτων σε Έβρο και Θεσσαλονίκη ενημερώνει τους κτηνοτρόφους για τα παρακάτω:

Για να προφυλάξετε τα κοπάδια σας και να προστατέψετε την περιουσία σας και το εισόδημά σας φροντίστε:

  • Να παρακολουθείτε τα ζώα σας καθημερινά για την εμφάνιση τυχών συμπτωμάτων, όπως δερματικές αλλοιώσεις (κοκκινίλες, σπυράκια, έκκριμα και οζίδια, στην επιφάνεια του θώρακα και της κοιλιάς, στις μασχάλες και κάτω από την ουρά, καθώς και στο πρόσωπο, γύρω από το στόμα) ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης υγείας τους. Αν παρατηρήσετε κάτι από τα παραπάνω, επικοινωνήστε άμεσα, με το Κτηνιατρικό Κέντρο της περιοχής σας και ενημερώστε τον υπεύθυνο κτηνίατρο.
  • Να μην επιτρέπετε την είσοδο στην εκτροφή  σε άτομα που δεν έχουν δουλειά σ’ αυτήν, παρά μόνο στο προσωπικό που εργάζεται εκεί και στην Κτηνιατρική Υπηρεσία.
  • Να μη φέρνετε το κοπάδι  σε επαφή με άλλα κοπάδια και προπαντός μην ανταλλάσσετε και μην δανείζετε αρσενικά ζώα για ζευγάρωμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις η μετάδοση του ιού της Ευλογιάς είναι άμεση.
  • Να απαιτείτε από το όχημα-βυτίο παραλαβής γάλακτος, την υποχρεωτική απολύμανσή του κατά την είσοδο και έξοδο από την εκτροφή  με ψεκαστήρα, τον οποίο είναι υποχρεωμένο να μεταφέρει μαζί του, στα δρομολόγια που εκτελεί.
  • Φροντίστε να μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά αν είστε κοντά σε περιοχή με κρούσματα Ευλογιάς. Κάθε περιττή μετακίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει αιτία διασποράς και μετάδοσης της ασθένειας.
  • Μην δανείζεστε και μην δανείζετε αυτόν τον καιρό, γεωργικά μηχανήματα, ζωοτροφές, ζώα ή οποιοδήποτε άλλο κτηνοτροφικό εξοπλισμό, από συνάδελφο κτηνοτρόφο που διατηρεί αιγοπρόβατα.
  • Προμηθευτείτε  κάποιο εγκεκριμένο απολυμαντικό και χρησιμοποιήστε το στην είσοδο-έξοδο της εκτροφής, στα ρούχα εργασίας, στα οχήματα μεταφοράς σας και οπουδήποτε αλλού κρίνετε  απαραίτητο, πάντα ακολουθώντας σχολαστικά τις οδηγίες χρήσης του.

Η Ευλογιά των αιγοπροβάτων μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και η συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία είναι απαραίτητη.