Η λύσσα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ζωοανθρωπονόσους με σημαντικές οικονομικές...

Μέτρα προφύλαξης από λύσσα

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής  της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών γνωστοποιήθηκε ότι βρέθηκε για πρώτη φορά στο νομό  θετικό στη λύσσα αποτέλεσμα σε δείγμα εγκεφάλου αδέσποτου σκύλου, που εντοπίστηκε στην τοπική κοινότητα Εμμανουήλ Παππά, του Δήμου Εμμανουήλ Παππά, μετά από εξέταση του δείγματος από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς Λύσσας του Κέντρου Κτηνιατρικών Ιδρυμάτων Αθηνών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όλα τα κτηνιατρικά κέντρα βρίσκονται σε επαγρύπνηση, και ενημερώνουν για τα μέτρα προφύλαξης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία επιβάλλεται η λήψη σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων γύρω από την εστία των παρακάτω μέτρων:

1. Υποχρεωτικός εμβολιασμός δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκύλοι, γάτες) με ιδιαίτερη έμφαση στους ποιμενικούς  και κυνηγετικούς σκύλους.
2. Απαγόρευση της οποιασδήποτε μετακίνησης παραγωγικών ζώων εκτός νομού χωρίς την έγκριση της τοπικής κτηνιατρικής υπηρεσίας.
3. Απαγόρευση των μετακινήσεων των κατοικίδιων σαρκοφάγων άνω των τριών μηνών εκτός εάν είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 μέρες πριν την μετακίνηση τους από κτηνίατρο.

Στις περιπτώσεις που εντοπιστούν από πολίτες νεκρά άγρια ζώα (αλεπούδες, ασβοί, κουνάβια κτλ.) να ειδοποιείται άμεσα το τοπικό κτηνιατρικό κέντρο ή το τμήμα Κτηνιατρικής για την περισυλλογή τους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που εντοπιστούν άγρια ή κατοικίδια ζώα με μη φυσιολογική συμπεριφορά (απρόκλητη επιθετικότητα, υπερβολική σιελόρροια, άρνηση φαγητού-νερού).

Η λύσσα αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ζωοανθρωπονόσους με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις και είναι απαραίτητη η συμβολή όλων στην αντιμετώπισή της.

Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Κτηνιατρικής της Π. Ε. Σερρών στα τηλέφωνα 2321354625, 2321354632 και 2321354638.