Μάλλον στραβά αρμενίζουμε ….

του Κων. Στ. Χαρτζουλάκη – Γεωπόνος Ερευνητής

Στις 4 Δεκεμβρίου συστήθηκε 7μελής Ομάδα Εργασίας στο ΥΠΑΑΤ για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των ακραίων καιρικών φαινομένων στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης. Κανένα μέλος της επιτροπής δεν είναι δενδροκόμος με εξειδίκευση στην οικοφυσιολογία της ελιάς.

Ωστόσο στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου υπηρετούν σήμερα διεθνώς αναγνωρισμένοι ερευνητές με αντικείμενο την ελιά, που τα τελευταία 10 χρόνια συμμετέχουν σε προγράμματα της ΕΕ για την προσαρμογή της ελαιοκαλλιέργειας στη κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της.

Κανένα μέλος δεν είναι εντομολόγος ή φυτοπαθολόγος, μια και είναι πιθανό λόγω της κλιματικής αλλαγής να έχουμε εμφάνιση νέων ασθενειών και/η αύξηση παθογόνων μικροοργανισμών που προσβάλουν την ελιά.

Διαβάζω όμως στα ΜΜΕ ότι ‘Στην ομάδα εργασίας για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια της Κρήτης ο καθηγητής Κ. Συνολάκης …’ που ‘… έχει συμμετάσχει σε πλήθος ερευνών στη σεισμολογία, στην ωκεανογραφία και ιδιαιτέρως στα αποτελέσματα σεισμών και παλιρροϊκών κυμάτων’. Δεν αναφέρουν βέβαια αν αποδέχτηκε.