Μαραθώνιος καινοτομίας του ΥΠΑΑΤ: Οι τρεις καινοτόμες εφαρμογές που κέρδισαν τα βραβεία

Μαραθώνιος καινοτομίας του ΥΠΑΑΤ: Οι τρεις καινοτόμες εφαρμογές που κέρδισαν τα βραβεία

Οι πιο καινοτόμες προτάσεις βραβεύτηκαν το βράδυ της Κυριακής 7 Απριλίου, κατά τη λήξη του Μαραθώνιου Καινοτομίας για τον αγροδιατροφικό τομέα crowdhackathon #Agrifood, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υποστήριξη της εταιρείας τεχνολογίας και ψηφιακής καινοτομίας Crowdpolicy.

Στο crowdhackathon #Agrifood, συμμετείχαν συνολικά πάνω από 350 άτομα. Αρχικά ξεκίνησαν 33 ομάδες και την Κυριακή παρουσίασαν οι 27 τις καινοτόμες εφαρμογές τους, με στόχο την προώθηση και ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας και αναβάθμισης των υπηρεσιών του Υπουργείου και του αγροδιατροφικού τομέα.

Σημαντική ήταν η ενεργή συμμετοχή δεκάδων στελεχών από το ΥΠΑΑΤ καθώς και τους εποπτευόμενους φορείς, τόσο κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου ως μέντορες, όσο και κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του μαραθωνίου, με συμβολή τους σε προκλήσεις, προβλήματα και ιδέες.

Οι εφαρμογές, που παρουσιάστηκαν από τις 27 ομάδες την Κυριακή 7 Απριλίου, κάλυψαν όλο το φάσμα αναγκών και προκλήσεων του αγροδιατροφικού τομέα και αναγκών του Υπουργείου και αξιοποιήθηκαν τεχνολογίες όπως τεχνητή νοημοσύνη, blockchain, open APIs, IoT, big data, drones, AR, VR κ.ά.

Βραβεία

Το πρώτο βραβείο και τις 3.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Mcubed, η οποία παρουσίασε ένα ψηφιακό κολάρο, το οποίο επιτρέπει στον κτηνοτρόφο να έχει τον απόλυτο έλεγχο για τα ζώα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Το δεύτερο βραβείο και τις 2.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Two Bits, η οποία παρουσίασε το Estatify, μία εφαρμογή καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης κτημάτων σε προκαθορισμένο και περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το τρίτο βραβείο και τα 1.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα Agrid, η οποία παρουσίασε την αυτόματη δημιουργία πλατφόρμας για διαχείριση διαδικασιών του αγροτικού οικοσυστήματος και του Υπουργείου, με την χρήση τεχνολογίας blockchain αξιοποιώντας εργαλεία σχεδιασμού διεργασιών (blockchain business processes re-engineering).

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ συμμετείχε ως Χορηγός Επικοινωνίας ενώ ο γεωπόνος της Σπήλιος Καταφυγιώτης καθοδήγησε την πλειοψηφία των ομάδων για την ολοκληρωμένη προσέγγιση των εφαρμογών που αναπτύχθηκαν.