Εισβολή άγνωστων μεδουσών στη Μεσόγειο

Χρυσαφί τσούχτρες που εμφανίστηκαν κατά χιλιάδες έξω από τη Βενετία αποδεικνύεται πως είναι είδος άγνωστο στην επιστήμη και πιθανότατα έφτασε στη Μεσόγειο ως λαθρεπιβάτης. Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν έχει επώδυνο «τσίμπημα», φαίνεται όμως πως είναι εξαδέλφη της δηλητηριώδους και διαβόητης «μοβ τσούχτρας».

Η εισβολή άγνωστων μεδουσών καταγράφηκε πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε τα ζελατινώδη πλάσματα έχουν εξαφανιστεί. Αλιείς και κάτοικοι απευθύνθηκαν σε ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν τώρα στην επιθεώρηση Zootaxa ότι πρόκειται για νέο είδος.

Η μέδουσα βαφτίστηκε Pelagia benovici καθώς παρουσιάζει ομοιότητες με την τσούχτρα Pelagia noctiluca ή μοβ τσούχτρα, η οποία έχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση και λυμαίνεται και τα νερά της Μεσογείου.

Παραμένει όμως άγνωστο αν οι χρυσές εξαδέλφες της μοβ τσούχτρας έχουν δηλητηριώδες «τσίμπημα», καθώς οι οι ψαράδες που τις ανέσυραν κατά εκατοντάδες από τα δίχτυα τους φορούσαν γάντια.

Όσον αφορά την προέλευση του πλάσματος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαλέντο στην Ιταλία πιστεύουν ότι είναι απίθανο να υπήρχε ανέκαθεν η μέδουσα εδώ και να μην είχε εντοπιστεί ως σήμερα στα γνώριμα νερά της Αδριατικής.

Είναι πιθανό να μεταφέρθηκε ως λαθρεπιβάτης στο νερό που αντλούν τα πλοία ως έρμα και πέρασε είτε από το Σουέζ είτε από τα στενά του Γιβραλτάρ.

Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει αναφερθεί επανεμφάνισή της.

Βαγγέλης Πρατικάκης, ΤΟ ΒΗΜΑ