Το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία

Το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στην Αυστραλία

Πάρκο ηλιακής ενέργειας, το μεγαλύτερο της Αυστραλίας, εγκαινιάστηκε στην περιοχή Ρογιάλα, νότια της Καμπέρας. Το πάρκο, που κατασκευάστηκε από ισπανική εταιρία, θα μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια 4.500 σπίτια με στόχο το 90% των ενεργειακών αναγκών της επικράτειας του ACT να καλύπτονται από ΑΠΕ ως το 2020.

Μαζί με τα φωτοβολταϊκά, η κυβέρνηση της Επικράτειας Αυστραλιανής Πρωτεύουσας (έχει έκταση 2.350 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 365.000 ατόμων) θα προωθήσει τα αιολικά πάρκα, αλλά και προγράμματα βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας με απώτερο στόχο τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του
άνθρακα κατά 40% το 2020 σε σύγκριση με το 1990.

Παράλληλα, με τα μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες, τα οποία αποτελούν ένα από τα θεμέλια του σχεδίου, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει προγράμματα αποθήκευσης ενέργειας -κυρίως κυψέλες καυσίμου υδρογόνου- ώστε να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση ενέργειας κατά τους χειμερινούς μήνες στη σχετικά ψυχρή περιοχή.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η περιοχή όχι μόνο θα έχει ενέργεια που δεν θα ρυπαίνει, αλλά μακροπρόθεσμα θα είναι και φθηνότερη.