Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο με υπογραφή Ομπάμα

Το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο με υπογραφή Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα οριοθετήσει σήμερα το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο, σε μια μεγάλη περιοχή του κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού και η οποία θα βρίσκεται πλέον εκτός των επιτρεπόμενων ορίων για την εμπορική μαζική αλιεία και την εξόρυξη πόρων ανοικτής θάλασσας, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα υπογράψει το διάταγμα με το οποίο αυξάνει το μέγεθος του αποκαλούμενου «Εθνικού Θαλάσσιου Μνημείου των Απομακρυσμένων Νήσων του Ειρηνικού» κατά έξι φορές ώστε από το τωρινό εμβαδόν των 370.000 τετραγωνικών ναυτικών μιλίων η προστατευόμενη περιοχή να επεκταθεί στα 490.000 τετραγωνικά ναυτικά μίλια.

Ο Λευκός Οίκος σε σχετική ανακοίνωση για τη δημιουργία του μεγαλύτερου παγκοσμίως θαλάσσιου καταφυγίου αναφέρει ότι η περιοχή αυτή έχει «ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς η επιστήμη έχει αποδείξει ότι οι μεγάλες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές μπορεί να βοηθήσουν στην αναγέννηση της βιοποικιλότητας, την υποστήριξη των πληθυσμών των ψαριών, και να βελτιώσει τη συνολική ανθεκτικότητα του οικοσυστήματος».

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι και τα θαλάσσια οικοσυστήματα του συγκεκριμένου οριοθετημένου από την αμερικανική κυβέρνηση τμήματος του νότιου και κεντρικού Ειρηνικού Ωκεανού, θεωρούνται από τις πιο ευάλωτες περιοχές στην αλλαγή του κλίματος, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Με βάση την απόφαση Ομπάμα που θα εφαρμοστεί από σήμερα όλες οι εμπορικές δραστηριότητες όπως η εξόρυξη πόρων και η αλιεία βαθέων υδάτων απαγορεύονται στην προστατευόμενη περιοχή. Ωστόσο θα επιτρέπονται οι παραδοσιακοί τρόποι αλιείας που είναι σύμφωνοι με τους στόχους διατήρησης του θαλάσσιου μνημείου.