Τρύγος Ιταλία: Μειωμένη παραγωγή δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Τρύγος Ιταλία: Μειωμένη παραγωγή δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Η ιταλική συγκομιδή προβλέπεται λιγότερο γενναιόδωρη από το 2013, παρά τις αρχικές υψηλές εκτιμήσεις που καταγράφησαν τον περασμένο Ιούλιο.

Οι πρώτες περιοχές που άρχισαν τρύγο το επιβεβαιώνουν με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Coldiretti: η μείωση της ιταλικής παραγωγής δεν είναι 4%, αλλά τουλάχιστον 15%.

Η ξηρασία προκάλεσε μια πτώση 30% στην παραγωγή της νότιας Ιταλίας, ειδικά στη Σικελία και την Απουλία. Η παραγωγή στις περιοχές της κεντρικής Ιταλίας όμως δείχνουν αύξηση κατά 10%. Η Βόρεια Ιταλία θα αντιμετωπίσει επίσης μείωση στην παραγωγή της λόγω των κακών καιρικών συνθηκών του καλοκαιριού. Η συνολική ιταλική παραγωγή κρασιού το 2014 εκτιμάται στα 41,6 εκ. εκατόλιτρα, στο χαμηλότερο δηλαδή επίπεδο από το 1950.

Η πτώση της διαθεσιμότητας και οι πιέσεις των τιμών μπορεί να εμποδίσουν την ανάπτυξη των εξαγωγών, που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των πωλήσεων των ιταλικών κρασιών. Η εγχώρια αγορά είναι σταθερή, σε πτώση κάτω από 0,1% το 2013, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5% κατά το πρώτο εξάμηνο και υπόσχονται να ξεπεράσουν τις πωλήσεις ρεκόρ (€ 5 δις το 2013).