Μείωση αλατιού στο ψωμί. Λιγότερο Αλάτι – Καλύτερη Υγεία

Μείωση αλατιού στο ψωμί. Λιγότερο Αλάτι – Καλύτερη Υγεία

Το ψωμί είναι αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ελληνικής διατροφής, η οποία είναι γνωστό ότι αποτελεί μοντέλο διατροφής που συνάδει με την υγεία και τη μακροζωία. Το ψωμί μπορεί ταυτόχρονα όμως να αποτελέσει και κρυφή πηγή αλατιού στη διατροφή του Έλληνα.

Πολλοί αρτοποιοί έχουν ήδη ξεκινήσει προσπάθειες μείωσης αλατιού σε ένα ή περισσότερα είδη ψωμιού. Όμως, η μείωση της προσθήκης αλατιού για την παρασκευή όλων των ειδών ψωμιού από όλους τους φούρνους μπορεί να συμβάλλει σημαντικά και χωρίς διακρίσεις στην προσπάθεια μείωσης της πρόσληψης αλατιού στο γενικό πληθυσμό.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας για τη μείωση πρόσληψης αλατιού στην Ελλάδα, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας (Ο.Α.Ε.) για μείωση αλατιού στο ψωμί.

Στόχος είναι η μείωση αλατιού σε όλα τα είδη ψωμιού που πωλούνται από αρτοποιεία με στόχο η περιεκτικότητα αλατιού στο τελικό προϊόν (ψωμί) να μην ξεπερνάει το 1,2%.

Η μείωση αλατιού στο ψωμί είναι εύκολα επιτεύξιμη, δεν επιφέρει αλλαγές στην υπόλοιπη συνταγή και, σε όποιες χώρες του κόσμου έχει επιτευχθεί, η μείωση αυτή είναι αποδεκτή από τον καταναλωτή.

Τα αρτοποιεία που θα δεσμεύονται σε αυτή τη δράση, θα έχουν τη δυνατότητα να φέρουν σε εμφανές σημείο της επιχείρησής τους το λογότυπο της εκστρατείας του ΕΦΕΤ “Λιγότερο Αλάτι – Καλύτερη Υγεία” προκειμένου να ενημερωθεί ο καταναλωτής ότι συστρατεύονται στην εκστρατεία μείωσης αλατιού.