Μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Μείωση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Η έλλειψη τροφίμων λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσει σε 500.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο έως το 2050, σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των ενηλίκων σε 155 χώρες σε όλο τον κόσμο, αν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν μειωθούν.

Προηγούμενες έρευνες εξέτασαν πως η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να επηρεάσει την ασφάλεια τροφίμων, αλλά η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στις αλλαγές της γεωργικής παραγωγής που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Σπρίνγκμαν, τα ευρήματα έδειξαν ότι η παραμικρή αλλαγή στη διαθεσιμότητα τροφίμων ανά άτομο μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στη σύνθεση και το ενεργειακό περιεχόμενο της διατροφής. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για την υγεία.

Το υπολογιστικό μοντέλο έδειξε ότι μια ελάχιστη μείωση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 30.000 θανάτους λόγω αυξημένων οφελών για την υγεία. Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι παράλληλα η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα μειωθεί κατά 4%, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η προβλεπόμενη μείωση φρούτων και λαχανικών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα κράτη χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος στο Δυτικό Ειρηνικό και τη Νοτιοανατολική Ασία, καθώς και τα κράτη υψηλού εισοδήματος σε όλο τον κόσμο.

Η προβλεπόμενη μείωση της διαθεσιμότητας τροφίμων θα μειώσει τους θανάτους που σχετίζονται με την παχυσαρκία κατά 260.000. Δυστυχώς, ο αριθμός αυτός θα αντισταθμιστεί από 266.000 επιπλέον θανάτους που θα προκύψουν λόγω υποσιτισμού που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή.