Μειώθηκαν οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στην Βραζιλία

Μειώθηκαν οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στην Βραζιλία

Η Βραζιλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελαιολάδου όλων των ειδών στον κόσμο και μάλιστα, μόνο για ίδια κατανάλωση. Εν μέσω οικονομικής κρίσης και σημαντικής υποτίμησης του ρεάλ έναντι δολαρίου ΗΠΑ και ευρώ το 2015, οι εισαγωγές της χώρας σε παρθένο ελαιόλαδο υποχώρησαν κατά 23,2%.

Απώλειες μεγαλύτερες του μέσου όρου καταγράφονται στις εισαγωγές από Χιλή, Τουρκία, Αργεντινή και Ελλάδα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν μόνο από την Τυνησία, που έχει και το χαμηλότερο κόστος ανά κιλό.

Η Ελλάδα εξακολουθεί με το ακριβότερο προϊόν μεταξύ των κορυφαίων της αγοράς, γεγονός που είχε την επίδρασή του σε μια περίοδο περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας της Βραζιλίας. Έτσι, οι εξαγωγές μας υποχώρησαν κατά 27,7% και το μερίδιό μας στις εισαγωγές της Βραζιλίας στο 0,8% από 0,9% το 2014, απομακρυνόμενο ακόμα περισσότερο από αυτό των ηγετιδών Πορτογαλίας (57%) και Ισπανίας (21%).

Αύξηση στις εισαγωγές ελληνικών ελιών

Η Βραζιλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας παρασκευασμένων ελιών στον κόσμο. Όπως και στην περίπτωση του ελαιολάδου, οι εισαγωγές της το 2015 υποχώρησαν κατά 27,2%. Πτώση μεγαλύτερη από το μέσο όρο καταγράφεται στις εισαγωγές από Χιλή, Ισπανία και Περού, ενώ η Αίγυπτος σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εξαγωγών διαθέτοντας τη χαμηλότερη τιμή.

Παρά το ότι η Ελλάδα έχει την ακριβότερη μέση τιμή ανά κιλό προϊόντος, οι εξαγωγές της σημείωσαν μικρή άνοδο 7,6%, αντιπροσωπεύοντας πάντως μόλις το 0,5% των εισαγωγών της Βραζιλίας, από 0,3% τον προηγούμενο χρόνο.