Μειώθηκαν οι κρητικές εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016

Μειώθηκαν οι κρητικές εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016

Υποχώρηση παρουσίασαν οι κρητικές εξαγωγές κατά το α’ 9μηνο του 2016, με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και μετά από επεξεργασία τους από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης, που τα έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

Έτσι, η περίοδος Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, έκλεισε για τις κρητικές εξαγωγές με μικρή διόρθωση της πτώσης του εξαμήνου Ιανουαρίου – Ιουνίου, σημειώνοντας μείωση 11%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, «επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του προέδρου του ΣΕΚ, Άλκη Καλαμπόκη, για έντονες διακυμάνσεις των εξαγωγών της Κρήτης» όπως επισημαίνει ο ΣΕΚ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων, τον Ιούλιο υπάρχει μείωση σε αξία, που φτάνει το 25,6%, τον Αύγουστο παρουσιάζεται αύξηση ίση με 29,9% και το Σεπτέμβριο μείωση της τάξης του 11%, με τις κρητικές εξαγωγές το συγκεκριμένο τρίμηνο να μειώνονται κατά 7,7% και να αγγίζουν τα 133,9 εκατ. ευρώ, έναντι των 145 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Συνολικά, το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου η μείωση ανέρχεται σε 11%, σε σύγκριση με το α’ 9μηνο του 2015, με το σύνολο των εξαγωγών της Κρήτης να φτάνει τα 391 εκατ. ευρώ, έναντι των 440 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Η αναστροφή της θετικής πορείας των κρητικών εξαγωγών του 2015 φάνηκε από το κλείσιμο του 6μήνου, κατά το οποίο η μείωση των εξαγωγών άγγιξε σχεδόν το 13% (12,88%), φτάνοντας τα 257 εκατ. ευρώ, έναντι των 295 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα.

Όσον αφορά τις αγορές, για το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, πρώτη εξακολουθεί να έρχεται η Ιταλία, με μερίδιο 29,2% και δεύτερη η Γερμανία, με μερίδιο 15%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Αυστρία, με μερίδιο 4,5% και ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Γαλλία, με μερίδια 4,3% και 4,2% αντίστοιχα. Τη δεκάδα ολοκληρώνουν η Ολλανδία (3,9%), το Ηνωμένο Βασίλειο (3,3%), η Βουλγαρία (2,1%), η Δημοκρατία της Τσεχίας (2%) και η Ρουμανία (1,8%).

Εξετάζοντας τους κυριότερους αγοραστές των κρητικών προϊόντων κατά τα τελευταία χρόνια, ο ΣΕΚ παρατηρεί ότι απαιτητικές αγορές, όπως η Αυστρία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σταθερά στην πρώτη δεκάδα. Προκύπτει λοιπόν ότι τα κρητικά προϊόντα έχουν αποκτήσει αναγνωρισιμότητα και σταθεροποιούν την παρουσία τους σε αγορές πέρα από τις παραδοσιακές.

Επίσης τονίζει, πως οι Κρήτες εξαγωγείς στοχεύουν πάντα το άνοιγμα σε νέες χώρες και εδραιώνουν διαχρονικά την παρουσία των προϊόντων τους σε αυτές.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ