Ε.Ε: Μέσα σε ένα μήνα η επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν σε αγρότες

Ε.Ε: Μέσα σε ένα μήνα η επιστροφή των χρημάτων που δόθηκαν σε αγρότες

Την ανάγκη να διευθετηθεί το θέμα των ανακτήσεων των αγροτών που μένει σε εκκρεμότητα εδώ και μια δεκαετία επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, τονίζοντας ότι η δική του μέριμνα είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες.

Σημείωσε στο Mega ότι κάποια χρήματα δόθηκαν χωρίς την έγκριση της ΕΕ και πλέον τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση το 2011 έφερε νόμο που προβλέπει αναγκαστικού χαρακτήρα διαδικασίες «και από εκεί και πέρα δεν έκανε τίποτα».

Όταν παρέλαβε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου βρήκε, όπως είπε 1,3 δισ. πρόστιμα δημοσιονομικών διορθώσεων και άλλο 1,1 δισ. ανακτήσεων. Υποστήριξε ότι δεν ήταν δυνατή η εφαρμογή του προηγούμενου νόμου που ήταν πολύ σκληρός και επειδή η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εξαιρεθεί όπως είπε ένα μεγάλο μέρος των αγροτών από τη διευθέτηση.

«Πάνω από 1.000 αγρότες έχουν πάρει πάνω από 15.000 ευρώ ενίσχυση, αυτά θα δούμε σε μια διαδικασία πως θα τα ανακτήσουμε» διευκρίνισε.

Ωστόσο, πλέον η Κομισιόν, όπως τόνισε ξεκαθάρισε πως εάν σε ένα μήνα δεν προχωρήσει η Ελλάδα σε ανακτήσεις τότε θα την παραπέμψει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. «Η δική μας τροπολογία δεν μιλάει για απόφαση ανακτήσεων αλλά για απλοποίηση διαδικασιών και για το πως θα γίνουν αυτές οι ανακτήσεις. Θα υπάρξει κοινή απόφαση υπουργών, αυτό τον τρόπο μήπως μπορούμε να τον συνδέσουμε με τις διάφορες ενισχύσεις, επιδοτήσεις και να τον πάμε σε μια δεκαετία;» αναρωτήθηκε με νόημα.

Πρόσθεσε ότι το θέμα θα έρθει στη Βουλή και θα έρθει το κοινοβούλιο στο δίλημμα: «Θα προχωρήσουμε σε ανακτήσεις αυτές που θα καταλήξουμε ή θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στον Έλληνα πολίτη που θα είναι μπροστά σε ένα πρόστιμο σε ημερήσια βάση που θα πληρώνει η χώρα μας; Μόνος μου σαν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσω σε αυτή τη διαδικασία. Μαζί όλοι».

Έκανε μάλιστα λόγο για ανάγκη «να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του» καθώς «δεν υπάρχουν μόνο παραλείψεις αλλά και ευθύνες», παραδεχόμενος πως «έρχεται ένα καυτό ποτήρι, κάνω μεγάλες προσπάθειες για να μειωθούν αυτά».

Αποκάλυψε, παράλληλα, ότι οι αγρότες θα πρέπει να ξέρουν ότι τη Δευτέρα πληρώνονται ενισχύσεις από τις οποίες «ούτε ένα ευρώ δεν θα παρακρατηθεί» και ότι η επόμενη μαζική πληρωμή ενισχύσεων είναι για του χρόνου ενώ για τον ΟΓΑ είπε ότι θα παραμείνει ως ταμείο για τις κοινωνικές παροχές στους αγρότες.

Σχετικά άρθρα: