Η επόμενη μέρα μετά το τέλος των ποσοστώσεων γάλακτος

Η επόμενη μέρα μετά το τέλος των ποσοστώσεων γάλακτος

ΒΙΝΤΕΟ

Η εποχή των ποσοστώσεων γάλακτος έφτασε στο τέλος της από χθες, 1 Απριλίου. Εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το 1984, εποχή που η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ ξεπέρασε κατά πολύ τη ζήτηση. Ο αρχικός του στόχος ήταν να θέσουν τέλος στις λεγόμενες “λίμνες γάλακτος και στα βουνά βουτύρου” της Ευρώπης. Τώρα, για πρώτη φορά μετά από τρείς δεκαετίες, μόνο η αγορά θα μπορεί να προσδιορίσει την ποσότητα του γάλακτος που θα παράγεται στην ΕΕ.

Στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στους παραγωγούς, για να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση, ειδικά στην παγκόσμια αγορά. Είναι όμως εφικτός;

Ο πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας Czesław Siekierski, είπε ότι παρόλο που υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες, οι γαλακτοπαραγωγοί γνώριζαν για τη ρύθμιση από το 2003, “οι ποσοστώσεις στο γάλα δεν διασφαλίζουν την αγορά από τις διακυμάνσεις στις τιμές, τα εισοδήματα και την παραγωγή“, δήλωσε.

Γάλα παράγεται σε περίπου 650.000 αγροκτήματα της ΕΕ. Η βιομηχανία είναι αξίας περίπου € 55 δισεκατομμύρια. Επιχειρήσεις μεταποίησης γαλακτοκομικών προϊόντων απασχολούν 300.000 άτομα.

Παρακολουθήστε το βίντεο

Διαβάστε επίσης:

Τέλος στο καθεστώς των γαλακτοκομικών ποσοστώσεων – Γαλακτοκομικά προϊόντα με προοπτικές