Τη λήψη μέτρων βιοασφάλειας για την αποτροπή εισόδου της γρίπης πτηνών στη χώρα μας, λόγω της εμφάνισής της σε χώρες της βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης με υψηλή μεταδοτικότητα, ζητά η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Συγκεκριμένα:
- Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοιχτούς χώρους.
- Τα ανοίγματα των κοτετσιών καλύπτονται από σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα, που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων με άγρια πτηνά.
- Συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πτηνών ο καθαρισμός και η απολύμανση των υποδημάτων σε δοχεία με κοινά απολυμαντικά, τα οποία ανανεώνονται τακτικά, μετά την είσοδο και έξοδο από τον ορνιθώνα.
- Η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά απαγορεύεται. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.
- Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά ακολουθεί καλό πλύσιμο χεριών με άφθονο νερό και σαπούνι και στη συνέχεια να χρησιμοποιείται απολυμαντικό χεριών.
- Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν άγρια πτηνά.
- Απαγορεύεται η απόρριψη νεκρών πτηνών στο ύπαιθρο.
- Χορήγηση νερού και τροφής στα πουλερικά σε κλειστό χώρο, που δεν είναι προσβάσιμος από τυχόν μολυσμένα πτηνά.
- Σε οποιαδήποτε υποψία του, π.χ. αυξημένη νοσηρότητα ή θνητότητα πουλερικών ή άλλων πτηνών σε αιχμαλωσία ή άγριων πτηνών, πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές.