Μήλα και τομάτες τα κυριότερα φρούτα και λαχανικά της Ε.Ε. – Οι κυριότερες παραγωγοί χώρες

Μήλα και τομάτες τα κυριότερα φρούτα και λαχανικά της Ε.Ε. – Οι κυριότερες παραγωγοί χώρες

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Eurostat), το 2015 καλλιεργήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση 2,3 εκατομμύρια εκτάρια για την παραγωγή φρούτων και 2,1 εκατομμύρια εκτάρια για την παραγωγή λαχανικών.

Με 636.000 εκτάρια, δηλαδή με ποσοστό 27,1 % του συνόλου της Ε.Ε. η Ισπανία ήταν το κορυφαίο κράτος μέλος όσον αφορά την έκταση που διατέθηκε για την παραγωγή φρούτων το 2015.

Στον τομέα των λαχανικών, πρώτη με 420.000 εκτάρια ήταν η Ιταλία (ποσοστό 20,2% του συνόλου της ΕΕ).

Η μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής στον τομέα των φρούτων στην Ε.Ε. σημειώθηκε στα μήλα, με 12,7 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχούν σχεδόν σε 25 κιλά ανά κάτοικο.

Στον τομέα των λαχανικών πρώτο σε ποσότητα παραγωγής ήταν οι ντομάτες με 17,7 εκατομμύρια τόνους, που αντιστοιχούν σε 35 κιλά ανά κάτοικο της ΕΕ.

Μήλα και κεράσια από την Πολωνία – Ροδάκινα και φράουλες από την Ισπανία

1 στα 4 μήλα που παράγονται στην ΕΕ είναι από την Πολωνία (25%), και ακολουθεί η Ιταλία στην οποία παράγεται το 19,2 % της παραγωγής της ΕΕ. Στην τρίτη θέση η Γαλλία με 15,5 %.

Η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες στη παραγωγή ροδάκινου με ποσοστό 23,2%. Πρώτη σε παραγωγή είναι η Ισπανία με ποσοστό 34,4% και ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ιταλία με 32,9%. Έτσι, σχεδόν το σύνολο της παραγωγής ροδάκινου της ΕΕ, πάνω από το 90% της παραγωγής, συγκομίζεται στις χώρες αυτές, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα.

Η κύριος παραγωγός χώρα της ΕΕ σε φράουλα το 2015 ήταν η Ισπανία με ποσοστό 29,0%  ακολουθούμενη από την Πολωνία 15,6%, τη Γερμανία 12,5% και την Ιταλία 10,4%.

Για τα κεράσια, η Πολωνία ήταν πρώτη στην ποσότητα παραγωγής με ποσοστό 25,8%, ακολουθούμενη από την Ιταλία 12,6% και την Ισπανία με 10,7%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η χώρα μας με ποσοστό 10,0%.

15364

Λαχανικά – Πρωταθλήτρια η τομάτα

Τα 2/3 της παραγωγής τομάτας στην Ε.Ε. το 2015 προέρχονται από την Ιταλία (36,3% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ) και την Ισπανία (27,4%).

Αρκετά πιο κάτω βρίσκεται η Πορτογαλία με ποσοστό 8%, η Ελλάδα με ποσοστό 6,2% , η Ολλανδία με 5,0%, η Γαλλία και η Πολωνία (και οι δύο 4,5%).

Τρία κράτη μέλη αντιπροσώπευαν επίσης περίπου τα 2/3 των αγγουριών που συγκομίζονται στην ΕΕ το 2015: Η Ισπανία με ποσοστό 29,1%, η Πολωνία με 17,7% και η Ολλανδία με 17,1%.

Η παραγωγή καρότων στην ΕΕ ήταν εντοπίζεται σε αρκετά κράτη μέλη, με κορυφαίους παραγωγούς το 2015 το Ηνωμένο Βασίλειο (14,2%), τη Πολωνία (13,1%), την Ολλανδία (10,9%), τη Γαλλία (10,8%), την Ιταλία (10,3%) και τη Γερμανία (10,2%).

Όσο για τα κολοκυθάκια, η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται κυρίως σε δύο κράτη μέλη: την Ισπανία (37,6%) και την Ιταλία (37,1%).

998