Μολυσμένα παιδικά γάλατα σε σουπερμάρκετ – Νέο κρούσμα σε βρέφος

Μολυσμένα παιδικά γάλατα σε σουπερμάρκετ – Νέο κρούσμα σε βρέφος

Ο κυρίαρχος όμιλος στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis ανακάλεσε στις 21 Δεκεμβρίου 2017 το σύνολο της παραγωγής από το μοναδικό εργοστάσιό του για βρεφικό γάλα στη Γαλλία, καθώς όπως διαπιστώθηκε δεν είχε επιτευχθεί ικανοποιητικός περιορισμός στη μόλυνση, συνδεόμενη με τη σαλμονέλα.

Η μόλυνση προέκυψε έπειτα από εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο εργοστάσιο της Κραόν κατά το πρώτο εξάμηνο 2017. Η απόσυρση αφορά βρεφικές σκόνες και δημητριακά με την επωνυμία “Picot” και “Milumel”, καθώς και μείγμα αμινοξέων σε σκόνη για την αντιμετώπιση παθολογικών προβλημάτων τα οποία πρέπει να υποκατασταθούν.

Όπως έγινε γνωστό στις 9 Ιανουαρίου 2018, σε συνέχεια νέου κρούσματος σε βρέφος από μολυσμένο παιδικό γάλα σε σκόνη, που δεν είχε αποσυρθεί από τα ράφια της επώνυμης μεγάλης γαλλικής αλυσίδας υπεραγορών E.Lecrerc, μολυσμένα προϊόντα πωλήθηκαν κατά την πρώτη βδομάδα του νέου έτους, παρά τη σχετική απόφαση πλήρους απόσυρσης του εν λόγω προϊόντος.

Η εταιρία E.Lecrerc αναγνώρισε το γεγονός και ανέφερε ότι έχουν πωληθεί από τα καταστήματά της συνολικά 984 μολυσμένα κουτιά του εν λόγω προϊόντος. Αντίστοιχες πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν και από άλλες μεγάλες αλυσίδες υπεραγορών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι ίδιες στις 10 τρεχ. μηνός, ως εξής: Carrefour 434 τεμάχια, Systeme U 384 τεμάχια και Auchan 52 τεμάχια, χωρίς να αποκλείονται άλλα περιστατικά. Αντίθετα η αλυσίδα Monoprix ενημέρωσε ότι έχει αποσύρει τον κωδικό των εν λόγω προϊόντων από το σύστημα των ταμειακών της μηχανών.

Η εν λόγω εξέλιξη απασχολεί ιδιαίτερα την κοινή γνώμη και εγείρει τελευταίες ημέρες ερωτήματα ως προς την επάρκεια του συστήματος ελέγχου της αγοράς σε ανάλογες περιπτώσεις, καθώς και τα θέματα απόδοσης ευθυνών.

Η δραστηριότητα του ομίλου Lactalis στον τομέα του βρεφικού γάλακτος είναι πρόσφατη, από το 2006, αλλά πολύ επικερδής. Ωστόσο, στη βιομηχανία, η εμφάνιση σαλμονέλας μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επιβαρυντική για την εικόνα μιας εταιρίας, με μακροχρόνιες συνέπειες για τις πωλήσεις της. Η πρόσφατη μόλυνση, προκαλεί ανησυχίες για τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τα γαλλικά βρεφικά γάλατα εν γένει, ιδιαίτερα στην αγορά της Κίνας, η οποία αποτελεί τον πρώτο πελάτη προϊόντων βρεφικού γάλακτος παγκοσμίως και εμπιστεύεται ιδιαίτερα τα γαλλικά προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει αύξηση της ζήτησης για το εν λόγω προϊόν της τάξεως του 20% ετησίως, τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων