Μωβ μεταλλαγμένες τομάτες!

BINTEO

Μια γενετικά τροποποιημένη τομάτα, σχεδιασμένη να παράγει ωφέλιμα αντιοξειδωτικά που της δίνουν μοβ χρώμα, είναι ένα από τα πρώτα «μεταλλαγμένα» τρόφιμα νέας γενιάς, των οποίων τα οφέλη απευθύνονται όχι στους γεωργούς αλλά στους ίδιους τους καταναλωτές.

Η μοβ ντομάτα αναπτύχθηκε στο ερευνητικό Κέντρο John Innes της Βρετανίας αλλά καλλιεργείται δοκιμαστικά στον Καναδά, μια χώρα στην οποία οι αντιδράσεις για τα «μεταλλαγμένα» δεν είναι τόσο έντονες όσες στην Ευρώπη.

Οι ευεργετικές ουσίες

Το σκούρο χρώμα της νέας τομάτας οφείλεται σε ανθοκυανίνες, φυτικές χρωστικές που δίνουν ένα χαρακτηριστικό κόκκινο-μοβ χρώμα σε πολλά φρούτα, λαχανικά και λουλούδια, από το κράνμπερι μέχρι τους πανσέδες.

Πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι οι ανθοκυανίνες, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση, προσφέρουν αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση.  Η πρώτη σοδειά της μοβ τομάτας, η οποία έδωσε 1.200 λίτρα τοματοχυμού, θα χρησιμοποιηθεί σε έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ανθοκυανίνες προσφέρουν τα ίδια οφέλη και στον άνθρωπο.

Το γονίδιο της ανθοκυανίνης που εισήχθη στο γονιδίωμα της τομάτας προήλθε από ένα άλλο φυτό που ονομάζεται αντίρρινο. Η μοβ τομάτα είναι ένα από τα πρώτα μέλη μιας νέας γενιάς γενετικά τροποποιημένων ποικιλιών, σχεδιασμένων να αυξάνουν τη διατροφική αξία του προϊόντος και όχι το μέγεθος της σοδειάς ή την ανθεκτικότητα σε ασθένειες, παράμετροι που απασχολούν κυρίως την αγροτική βιομηχανία. «Μεταλλαγμένες» τομάτες με ανθοκυανίνες έχουν εξάλλου αναπτυχθεί και στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, χωρίς όμως να έχουν λάβει έγκριση καλλιέργειας.

Οι αντιδράσεις

Παραμένει όμως αμφίβολο το κατά πόσο η νέα προσέγγιση θα βρει απήχηση στην Ευρώπη, στην οποία η αντίδραση του κοινού και αρκετών κυβερνήσεων είναι έντονη. Το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που καλλιεργείται σήμερα στην Ευρώπη -κυρίως στην Ισπανία- είναι μια ποικιλία καλαμποκιού της Μonsantο με ανθεκτικότητα στα έντομα.

Όπως δήλωσε στο BBC η καθηγήτρια Κάθι Μάρτιν του Κέντρου John Innes, οι καναδικές αρχές ήταν πιο δεκτικές στην αδειοδότηση της νέας τομάτας, η οποία καλλιεργείται τώρα σε έκταση 465 τετραγωνικών μέτρων από τη εταιρεία Νew Energy Farms. Οι υπεύθυνοι του Κέντρου ελπίζουν να φέρουν τη μοβ τομάτα στην αμερικανική αγορά σε περίπου δύο χρόνια.

Στην Ευρώπη, οποιοδήποτε προϊόν περιέχει συστατικά από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς πρέπει υποχρεωτικά να φέρει ειδική σήμανση.