Ο μύκητας-απειλή για την παραγωγή καφέ

Με χρηματοδότηση από την αμερικανική κυβέρνηση, επιστήμονες ετοιμάζονται να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να καταπολεμήσουν το μύκητα που έχει μειώσει την παραγωγή καφέ της Κεντρικής Αμερικής προκαλώντας ήδη απώλειες ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Εκφράζονται φόβοι για αύξηση της τιμής της ποικιλίας arabica, από την οποία παρασκευάζονται δημοφιλή είδη καφέ, όπως ο espresso.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID), συνολικά 14 εκατομμύρια δολάρια θα διοχετευθούν στις προσπάθειες για εξάλειψη της σκωρίασης, μιας ασθένειας που μόνο το περασμένο εξάμηνο έριξε τις εξαγωγές κόκκων καφέ από την Κεντρική Αμερική, το Μεξικό και τον Άγιο Δομίνικο κατά 20% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Η σκωρίαση απειλεί πολύ περισσότερα από τον πρωινό σας καφέ – επηρεάζει την απασχόληση, τις επιχειρήσεις και την ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη την Αμερική», τόνισε σε γραπτή ανακοίνωση ο επικεφαλής της USAID Μαρκ Φάιερστιν. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την έξαρση για να διασφαλίσουμε ότι αγρότες και εργάτες θα έχουν μια σταθερή πηγή εισοδήματος, δεν θα αρχίσουν να καλλιεργούν παράνομα ή θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν επειδή δεν θα μπορούν πλέον να υποστηρίξουν τις οικογένειές τους.»

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής κατά 15 έως 40% μέσα στα επόμενα χρόνια, κάτι που υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει μισό εκατομμύριο θέσεις απασχόλησης, σε χώρες όπως η Γουατεμάλα, ο Παναμάς και η Κόστα Ρίκα. Παρότι η Κεντρική Αμερική και το Μεξικό ευθύνονται για περίπου το 11% της παγκόσμιας παραγωγής, οι πιέσεις στα αποθέματα είχαν αρχίσει νωρίτερα, λόγω της σφοδρής ξηρασίας που πλήττει τη Βραζιλία – υπ’ αριθμόν ένα παραγωγό στον κόσμο.

Μέχρι στιγμής, οι μεγάλες αλυσίδες καφέ έχουν πρόσβαση σε επαρκείς προμήθειες, ωστόσο οι μικρότερες επιχειρήσεις έχουν ήδη αναγκαστεί να αυξήσουν τις τιμές τους, με παράγοντες του κλάδου στις Ηνωμένες Πολιτείες να προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εάν θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τον αγαπημένο τους καφέ.

Στο πλαίσιο της αμερικανικής πρωτοβουλίας, επιστήμονες θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν ποικιλίες καφέ ανθεκτικές στο μύκητα που προκαλεί τη σκωρίαση, ενώ ερευνητικά ιδρύματα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο θα αποκτήσουν τα εφόδια να ελέγχουν αποτελεσματικότερα και να ανταποκρίνονται πιο άμεσα σε επιδημίες.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ