Πιθανό το ενδεχόμενο για νέα κρούσματα Η5Ν8 στην Ευρώπη

Πιθανό το ενδεχόμενο για νέα κρούσματα Η5Ν8 στην Ευρώπη

ΒΙΝΤΕΟ

Την περασμένη Κυριακή οι ολλανδικές αρχές γνωστοποίησαν ότι εντόπισαν το επικίνδυνο στέλεχος Η5Ν8 της γρίπης των πτηνών σε αγρόκτημα του οικισμού Χέκεντορπ και γι΄ αυτόν τον λόγο προχώρησαν στη θανάτωση 150.000 πουλερικών.

Το ίδιο στέλεχος του ιού είχε ανιχνευθεί στις αρχές Νοεμβρίου σε φάρμα εκτροφής γαλοπούλων στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Πομερανία της Γερμανίας. Κρούσμα της γρίπης των πτηνών έχει εντοπιστεί και σε αγρόκτημα με πάπιες στη βόρεια Βρετανία. Δεν αποκλείεται να συνδέεται και αυτό με τα περιστατικά στην Ολλανδία.

Επικίνδυνος για τα πτηνά

Το στέλεχος που εντοπίστηκε σε Γερμανία και Ολλανδία είναι άκρως επικίνδυνο για τα πτηνά. «Όσα ζώα προσβάλλονται από τον ιό πεθαίνουν», λέει ο Μοχάμεντ Χαβέζ, επικεφαλής του Ινστιτούτου για Ασθένειες των Πτηνών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Φαίνεται όμως πως υπάρχουν και εξαιρέσεις. Στο παρελθόν υπήρξαν πολλές περιπτώσεις πουλερικών που προσβλήθηκαν, αλλά τελικά παρέμειναν υγιή, εξηγεί ο ειδικός σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle. Προφανώς ο ιός έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει πιο επιθετικός πλέον. Σύμφωνα με τον Μ. Χαβέζ, η προληπτική θανάτωση είναι επιβεβλημένη, καθώς σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποτραπεί το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού και σε άλλες φάρμες.

Ακίνδυνος για τον άνθρωπο

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα μετάδοσης του ιού Η5Ν8 στον άνθρωπο, εξηγεί η Γκούντουλα Γιέγκερ, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου. «Εξ΄ όσων γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, εκτιμούμε ότι ο ιός αυτός δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών λοιπόν, προς το παρόν δεν συντρέχουν άμεσοι κίνδυνοι για τον άνθρωπο, παρά μόνον για τα ζώα.

Ακόμη όμως και στην θεωρητική περίπτωση που ένας άνθρωπος προσβληθεί από τον ιό, αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι μπορεί να μεταδώσει τον ιό και σε άλλα άτομα, τονίζει η Γιέγκερ. Ο ιός θα έπρεπε να προσαρμοστεί και να «αγκυροβολήσει» σε ανθρώπινα κύτταρα, όπως λέει. Αυτό όμως δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Παρόλα αυτά επιβάλλεται επαγρύπνηση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ιοί της γρίπης μεταλλάσσονται πολύ γρήγορα και μπορούν να προσαρμοστούν άμεσα σε νέες καταστάσεις.

Στέλεχος Η5Ν8 το κρούσμα της γρίπης των πτηνών στη Βρετανία

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε μέσω δοκιμών πως το κρούσμα της γρίπης των πτηνών που εντοπίστηκε σε εκτροφείο πάπιας στη βόρεια Αγγλία οφείλεται στο στέλεχος H5N8. Η ίδια μορφή του ιού είχε εντοπιστεί ήδη σε εκτροφεία στην Ολλανδία και τη Γερμανία.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία θανάτωσης των 6.000 πουλιών του αγροκτήματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα.

«Η εκτίμηση του Επικεφαλής Ιατρικού Αξιωματούχου και της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας είναι ότι ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία παραμένει ιδιαίτερα χαμηλός», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για την ασφάλεια των τροφίμων στη Βρετανία «ανέφερε πως δεν υπάρχει κίνδυνος (…) για τους καταναλωτές», πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Μία ζώνη περιορισμού μήκους 9,6 χιλιομέτρων έχει τοποθετηθεί γύρω από το αγρόκτημα, μετά την αποκάλυψη για το ξέσπασμα του ιού.

Ο ΠΟΥ έχει ανακοινώσει ότι είναι πιθανό και άλλοι πληθυσμοί πουλιών στην Ευρώπη να μολυνθούν από τον ιό, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανθρώπινα κρούσματα.