Νέα τρόφιμα: Καινοτομία ή κίνδυνος για την υγεία;

Νέα τρόφιμα: Καινοτομία ή κίνδυνος για την υγεία;

ΒΙΝΤΕΟ

Χρησιμοποιήσατε ποτέ γλυκαντικές ουσίες από φύλλα στέβια, για το τσάι σας; Σας αρέσει το Tetragonia tetragonoides, το Noni juice ή η Salvia hispanica; Είναι όλα “νέα” τρόφιμα καθώς μέχρι πρότινος δεν χρησιμοποιούνταν ως τρόφιμα στην Ευρώπη και ως εκ τούτου πρέπει να πιστοποιηθεί εργαστηριακά η ασφάλειά τους για τον άνθρωπο.

Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογική πρόοδος έχουν δημιουργήσει σωρεία νέων” τροφίμων. Για αυτό η ευρωπαϊκή νομοθεσία πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να ορίσει καλύτερα τι είναι, να τα προστατεύσει και ως πνευματική ιδιοκτησία και να εξορθολογήσει τη διαδικασία έγκρισης τους, χωρίς να περιορίσει σε τίποτα την προστασία των καταναλωτών.

Στόχος του σχεδίου κανονισμού που προωθεί η Ε.Ε. είναι να ορίσει αυτά τα “νέα” τρόφιμα και τη διαδικασίας έγκρισής τους. Ήδη το 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν, επειδή περιλαμβάνονταν τα τρόφιμα που προέρχονταν από κλωνοποιημένα ζώα. Η νέα πρόταση εξαιρεί τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά.