Νέα Ζηλανδία: Δημιουργεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο

Νέα Ζηλανδία: Δημιουργεί το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζον Κι παρουσίασε σχέδιο για τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στον Ειρηνικό με έκταση 620.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, περίπου πέντε φορές μεγαλύτερο από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση στοχεύει να περάσει τη νομοθεσία για τη δημιουργία του θαλάσσιου καταφυγίου μέσα στον επόμενο χρόνο.

Το Ωκεάνιο Καταφύγιο του Κέρμαντεκ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τις βορειοανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας, θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την περίφημη Τάφρο του Κέρμαντεκ, με βάθος 10 χιλιομέτρων, το δεύτερο βαθύτερο σημείο της Γης μετά την Τάφρο Μαριάνα στις Φιλιππίνες.

Η περιοχή φιλοξενεί σημαντικά οικοσυστήματα με φάλαινες, δελφίνια, θαλασσοπούλια και απειλούμενες χελώνες, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ανακαλύψεις νέων ειδών είναι ασυνήθιστα συχνές σε αυτά τα νερά του Ειρηνικού.

Στη συγκεκριμένη ζώνη που θα δημιουργηθεί δεν θα απαγορεύεται μόνο η αλιεία αλλά και οι υποθαλάσσιες έρευνες οποιουδήποτε είδους, καθώς οι συγκεκριμένες δράσεις έχει αποδειχθεί πως επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την υποθαλάσσια ζωή.

ςερς

Οι αντιδράσεις

Η ανακοίνωση του Νεοζηλανδού Πρωθυπουργού δεν έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό, όπως είναι λογικό, από τους τοπικούς εκπροσώπους του κλάδου της αλιείας ο οποίος μάλιστα είναι ένας από τους σημαντικούς πυλώνες για την τοπική οικονομία με κέρδη περίπου 580 εκατομμυρίων λιρών την περασμένη χρονιά. Ήδη κάποιοι από τους εκπροσώπους των εταιρειών αλιείας έσπευσαν να τονίσουν σε μέσα της Νέας Ζηλανδίας πως η συγκεκριμένη απόφαση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τόσο τη βιωσιμότητα των εταιρειών όσο και τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν.