Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

Νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο

Τα ρεκόρ συνεχίζουν να καταρρίπτονται σε ό,τι αφορά τη ζέστη και το κλίμα από την έναρξη του 2016, έπειτα από ένα 2015 κατά τη διάρκεια του οποίου καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα χρονικά, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.

«Τα ρεκόρ ζέστης, κατά μηνιαίο μέσο όρο, καταρρίφθηκαν τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο του 2016, ειδικά στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη του βόρειου ημισφαιρίου», ανέφερε ο ΠΜΟ σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας (23η Μαρτίου).

Στην Αρκτική, «η έκταση των θαλάσσιων πάγων έφθασε σε ιστορικό χαμηλό και τους δύο μήνες», συνέχισε ο ΠΜΟ, ενώ «σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξεπεράστηκε το συμβολικό και σημαντικό φράγμα των 400 μερών ανά εκατομμύριο».

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κάρλσον, τον διευθυντή του παγκόσμιου προγράμματος έρευνας για το κλίμα, το οποίο συγχρηματοδοτείται από τον ΠΜΟ, «οι εκπληκτικά αυξημένες θερμοκρασίες μέχρι στιγμής το 2016 έχουν προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους της κοινότητας των κλιματολόγων».

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν το 2016 θα είναι μια χρονιά που θα καταγραφεί νέο ρεκόρ (υψηλών θερμοκρασιών), πρέπει να περιμένουμε ως τον Οκτώβριο ώστε να διατυπωθεί μια εκτίμηση για το σύνολο του έτους, διευκρίνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του ο Πέτερι Τάαλας, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΟ, εκτίμησε πως «μπορούμε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση των πιο απαισιόδοξων σεναρίων λαμβάνοντας, επειγόντως, ριζοσπαστικά μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».

«Δεν έχουμε ακόμη αλλάξει τη συμπεριφορά μας», ανέφερε ο Τάαλας, απευθύνοντας έκκληση να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας ώστε να μειωθούν οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα.