Νέοι σπόροι για προστασία στο «θησαυροφυλάκιο της αποκάλυψης»

Νέοι σπόροι για προστασία στο «θησαυροφυλάκιο της αποκάλυψης»

Το «θησαυροφυλάκιο της αποκάλυψης» στο αρχιπέλαγος Svalbard, στη Νορβηγία, εμπλουτίστηκε με νέους σπόρους δέντρων του δάσους, όπως το νορβηγικό έλατο και το δασικό πεύκο.

Επίσης έχουν τοποθετηθεί σπόροι σόγιας, κριθαριού, φακής, σόργου και σιταριού από το Υπουργείο Γεωργίας των Η.Π.Α. και περίπου 2.500 σπόροι ρυζιού από την Αφρική, η οποία αντιμετωπίζει και τις περισσότερες προκλήσεις. Προσεχώς θα τοποθετηθούν και σπόροι από 14 είδη άγριων ντοματών, πέντε εξ αυτών από τα νησιά Γκαλάπαγκος.

Οι επιστήμονες ελπίζουν τα δείγματα των καρπών δέντρων να βοηθήσουν στην διαχείριση μακροχρόνιων γενετικών αλλαγών στα δάση της φύσης.

Η Mari Rusanen, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Φυσικών Πόρων της Φινλανδίας, δήλωσε: «Η δυνατότητα να έχουμε δείγματα σπόρων στο θησαυροφυλάκιο είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συνεισφέρουμε στην διατήρηση των γονιδίων των δέντρων.»

Το «θησαυροφυλάκιο της αποκάλυψης» δημιουργήθηκε το 2008 για την προστασία των σπόρων παραγωγής τροφής από όλο τον κόσμο. Το κόστος του ανήλθε σε 5 δισ. στερλίνες και για την κατασκευή του χρειάστηκαν 12 μήνες. Έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε όλα τα φυσικά φαινόμενα και ανθρώπινες ενέργειες.

Σπύρος Μάλλιος, skai.gr