Ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στις καρδιές των τοπικών κοινωνιών

Ένα ντοκιμαντέρ που θα μιλήσει στις καρδιές των τοπικών κοινωνιών

BINTEO

Τα τελευταία τριάντα χρόνια ο πληθυσμός του τρυγονιού, είδος που ήταν άλλοτε ένα πολύ κοινό είδος, έχει μειωθεί κατά 70%. Χώρες πάνω στη μεταναστευτική διαδρομή του είδους, όπως η Αγγλία και η Γερμανία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και αναλαμβάνουν σοβαρή δράση.

Κάθε άνοιξη, εκατομμύρια τρυγόνια ταξιδεύουν από την Αφρική στην Ευρώπη με σκοπό να ζευγαρώσουν. Κάθε άνοιξη, εκατοντάδες λαθροθήρες στήνουν καρτέρι στη Ζάκυνθο, στην Κέρκυρα, σε Παξούς και Αντίπαξους, στους Οθωνούς, και τα περιμένουν, αν και το ανοιξιάτικο κυνήγι έχει απαγορευτεί από το 1979. Τα καφενεία στα νησιά γεμίζουν άντρες με στολές παραλλαγής και τα τζιπ …παρελαύνουν στους δρόμους. Είναι η εποχή του τρυγονιού.

To ντοκιμαντέρ της Ορνιθολογικής «Μ’ ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια» «παρακολουθεί» τους ανθρώπους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης, στον λαθροθήρα, στον κυνηγό που έγινε οικολόγος, στη γυναίκα που αναγκάζεται να στηρίξει μια παράδοση με την οποία διαφωνεί, στους κατοίκους που υποφέρουν και στους επιστήμονες που παρατηρούν και μελετούν τα πουλιά κατά τη μετανάστευση.

Σκοπός του ντοκιμαντέρ είναι να μιλήσει στις καρδιές των τοπικών κοινωνιών που υποφέρουν εδώ και δεκαετίες από αυτή την παρανομία και να προκαλέσει γόνιμες συζητήσεις για το πώς θα μπει «φρένο» στη λαθροθηρία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, στο πλαίσιο της μεσογειακής εκστρατείας που υλοποιούν η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE+ «Ασφαλή καταφύγια για τα Άγρια Πουλιά».

«Το πορτρέτο που φτιάχνει το ντοκιμαντέρ για τους λαθροθήρες μαρτυρά την προσέγγισή μας στο ζήτημα. Δεν πιστεύουμε ότι η παρανομία θα σταματήσει με καταστολή. Ο καθένας από τους κατοίκους σε αυτά τα νησιά ξέρει καλά τη ζημιά που κάνει. Μας το εκμυστηρεύτηκαν οι ίδιοι. Το θέμα είναι η κατανόηση της ευθύνης που φέρουν και, εν τέλει, η κοινωνική απονομιμοποίηση. Εμείς σε αυτή στοχεύουμε», εξηγεί υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Ορνιθολογικής και Συντονίστρια του Προγράμματος κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη.

Η πρεμιέρα έγινε την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα στον κινηματογράφο «Τριανόν».