Η Nutella απογειώνει την καλλιέργεια φουντουκιού

Η Nutella απογειώνει την καλλιέργεια φουντουκιού

… Η συνταγή για την παγκόσμια κυριαρχία της Nutella, αποδεικνύεται, ότι δεν είναι πάρα πολύ περίπλοκη: ζάχαρη, κακάο, φοινικέλαιο και φουντούκια. Όλα τα υλικά είναι εύκολο να τα προμηθευτεί κανείς, όμως το μυστικό είναι στα φουντούκια.

(Hazelnuts), Τα φουντούκια αυτά προέρχονται από μια στενή λωρίδα γης κατά μήκος της ακτής της Μαύρης Θάλασσας στην Τουρκία. Ο Karim Azzaoui, αντιπρόεδρος πωλήσεων και μάρκετινγκ του BALSU ενός μεγάλου προμηθευτή φουντουκιών στις ΗΠΑ, λέει πως οι καρποί φυτρώνουν στις απότομες πλαγιές που υψώνονται από την ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Οι καλλιέργειες είναι μικρές και ο παραδοσιακός τρόπος συγκομιδής γίνεται από παππούδες και εγγόνια που συνήθως μαζεύουν τα φουντούκια με το χέρι. «Οι αγροτικές οικογένειες της Τουρκίας είναι εξαιρετικά υπερήφανες για την καλλιέργεια φουντουκιού, καθώς αποτελεί μέρος της ιστορίας των οικογενειών τους για αιώνες“, λέει ο Azzaoui.

Η εταιρεία Ferrero που πλέον είναι εταιρεία κολοσσός με έδρα στην Άλμπα, στην Ιταλία, χρησιμοποιεί περίπου το ένα τέταρτο της παραγωγής φουντουκιού στον κόσμο που υπολογίζεται σε αριθμό που ξεπερνά τους 100.000 τόνους ετησίως. Αυτό έχει εκτινάξει τις τιμές των φουντουκιών. Φέτος, ύστερα από ένα παγετό στην Τουρκία, ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα την μείωση στην παραγωγή φουντουκιών της χώρας στο μισό, οι τιμές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο, έως και 60%.

Επειδή έχουν γίνει τόσο περιζήτητα και δυσεύρετα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να τα καλλιεργούν. Οι αγρότες στη Χιλή και την Αυστραλία καλλιεργούν φουντουκιές ενώ απόπειρες γίνονται ακόμη και στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ποτέ δεν είχαν μεγαλώσει με επιτυχία στο παρελθόν. Mια από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκεται στο Rutgers University λίγο πιο έξω από το Μπρουνσγουικ και είναι ερευνητική.

Η ασθένεια Eastern Filbert Βlight

Η ασθένεια, που ονομάζεται Eastern Filbert Βlight, προκαλείται από ένα μύκητα. Μερικοί καρποί από δέντρα συγγενικά του εμπορικού φουντουκιού, με καταγωγή τη Βόρεια Αμερική, δείχνουν αντοχή στο μύκητα, αλλά το είδος φουντουκιού που έχει η Ευρώπη, δεν μπορεί να αντέξει και το δέντρο πεθαίνει.

Περίπου 10 χρόνια πριν, ο C. Reed Funk ξεκίνησε την αναζήτηση για κάποιο είδος φουντουκιάς που θα μπορούσε να επιβιώσει αυτής της αρρώστιας. Παρόμοιες προσπάθειες ξεκίνησαν στο Oregon State University, καθώς το Eastern Flibert Blight απειλoύσε και τις δικές τους καλλιέργειες. «Συλλέξαμε διάφορους σπόρους από την Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, την Πολωνία και την Ουκρανία,” λέει ο Molnar. ” Τους καλλιεργήσαμε κανονικά και το 98% από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.” Το υπόλοιπο 2 τοις εκατό, όμως, μετέφερε τα γονίδια που τους επέτρεψε να επιβιώσουν από το μύκητα. Κάπως έτσι, αυτή τη στιγμή οι έρευνες συγκεντρώνονται στο πώς θα υπάρξει το τέλειο δέντρο που θα φανεί ανθεκτικό και θα μπορέσει να αποδώσει εμπορικά.

Ακόμα μια συμβουλή στους επίδοξους καλλιεργητές φουντουκιών είναι η ύπαρξη ενός ακόμη εχθρού των καλλιεργειών. Οι σκίουροι οι οποίοι είναι το ζώο που κυριολεκτικά τρελαίνεται για φουντούκια και που θα πολιορκήσει τις καλλιέργειες . ” Το σίγουρο είναι πως θα χρειαστείτε φύλακα για τα φουντούκια σας.” υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στις καλλιέργειες.

Απόσπασμα-Πηγή: www.lifo.gr