Ο μαγικός κόσμος των φυτών

Ο μαγικός κόσμος των φυτών

του Περικλή Διαμαντόπουλου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Εκπαιδευτής της Ελληνικής Γεωργίας

Τώρα που μπήκε για τα καλά η Άνοιξη, η φύση είναι ολάνθιστη και τα άνθη αναδύουν τις ωραιότερες οσμές, θα μπορούσατε να πειραματιστείτε φυτεύοντας κάποια φυτά ακόμα και σε μια ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι σας. Αν μη τι άλλο, θα σας φτιάξει τη διάθεση ή ακομα μπορεί και να σας ενθουσιάσει δρέποντας τους καρπούς της προσπάθειας που κάνατε.

Εάν επιθυμείτε να φυτέψετε λουλούδια, αυτά θα πρέπει να τα προμηθευτείτε ήδη αναπτυγμένα μιας και οι σπόροι αν τοποθετηθούν τώρα, θα καθυστερήσουν και μάλλον δεν θα προλάβουν να ανθήσουν αυτή τη χρονιά. Έτσι λοιπόν, μπορείτε να αγοράσετε και να φυτέψετε μια τριανταφύλλια ή ένα ευωδιαστό γιασεμί.

Αν υπόθεσουμε ότι έχετε λοιπόν μια ζαρντινιέρα πλαστική ή πήλινη, θα πρέπει να τη γεμίσετε με χώμα το οποίο θα είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά και να περιέχει οργανική ουσία. Αφού ισοπεδώσετε το χώμα με μια μικρή τσουγκράνα μπορείτε να σκάψετε τόσο ώστε να εφάπτεται η μπάλα χώματος του φυτού που αγοράσετε με το υπόλοιπο χώμα της ζαρντινιέρας σας. Έπίσης, με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να φυτέψετε μια φραουλιά, μια πεπονιά, μια αγγουριά και μια ντοματιά και να έχετε καρπούς όλο το καλοκαίρι.

Έαν το φυτό που χρησιμοποιείτε έχει ισχυρά γονίδια τότε με λίγη περιποίηση θα σας δώσει τους καλύτερους καρπούς. Η περιποίηση αφορά πρωτίστως την άρδευση (ένα ποτηρι την ημέρα σε κάθε φυτό τις ηλιόλουστες ημέρες είναι αρκετό για να καλύψει τις υδατικές ανάγκες των φυτών σας). Υστερα, αν δείτε ότι τα φυτά δεν μεγαλώνουν γρήγορα -δεν βγάζουν νέα φύλλα, δεν παράγουν άνθη και καρπούς- τότε ή θα πρέπει να προσέξετε τη θέση (ίσως δεν εκτίθενται επαρκώς στον ήλιο) ή θα πρέπει να τους προσθέσετε «τροφή». Η τροφή θα μπορούσε να είναι ένα χημικό λίπασμα αλλά μιας και η εποχή – όχι άδικα – επιτάσσει τη στροφή στα βιολογικά προϊόντα θα προτείναμε την προσθήκη καλά χωνεμένης κοπριάς, χούμου ή κομπόστας. Ο χούμος και η κομπόστα προέρχονται από την αποσάθρωση οργανικών υλικών. Τη «δουλειά»  αυτή αναλαμβάνουν βακτήρια, τα οποία τρώνε τα οργανικά και τα μεταβολίζουν σε ανόργανα στοιχεία. Τα φυτά προσλαμβάνουν με τις ρίζες τους τα ανόργανα μαζί με νερό και κάθως δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και την ηλιακή ακτινοβολία (φωτοσύνθεση), φτιάχνουν τις τροφές τους (παραγωγοί οργανισμοί). Σημειωτέον ότι εμείς τρώμε έτοιμες τροφές (είμαστε δευτερογενείς καταναλωτές) και φυσικά δεν έχουμε τη δυνατότητα να φωτοσυνθέσουμε, δηλαδή να φτιάξουμε τις τροφές μας.

Καλλιεργώντας ακόμα και ένα μόνο είδος φυτού στον αγρό, στον κήπο, στη γλάστρα μας μπορούμε να παρατηρήσουμε το θαυμαστό τρόπο λειτουργίας των φυτών και να απολαύσουμε τα αγαθά της φύσης. Ο λόγος λοιπόν που δεν μπορούμε να αποκοπούμε από το περιβάλλον μας δεν είναι διόλου θεωρητικός. Οφείλουμε την ύπαρξη μας στα φυτά γιατί αυτά παράγουν την τροφή για εμάς. Ακόμα και τα χορτοφάγα ζώα (είναι πρωτογενείς καταναλωτές) αποτελούν ενδιάμεσο κρίκο στην τροφική αλυσίδα και βεβαίως εξαρτώνται και αυτά τα ζώα από τα φυτά. Εξ αυτών προκύπτει η αλληλουχία Παραγωγός οργανισμός (φυτά) – Πρωτογενής καταναλωτής (χορτοφάγα ζώα) – Δευτερογενής καταναλωτής (άνθρωπος).

Ο λόγος που ο αστικός πληθυσμός δεν έχει συνειδητοποιήσει το ρόλο των φυτών στη ζωή του είναι γιατί η παραγωγή γίνεται μακριά από τα αστικά κέντρα όπου διαβιεί. Καθώς τα περισσότερα προϊόντα τα αγοράζουμε έτοιμα (μεταποιημένα) από τα σούπερ-μαρκετ δεν καταλαβαίνουμε πώς τα τρόφιμα αυτά φτάνουν στο πιάτο μας. Γιαυτό, με αφορμή την ευφορία που μας δίνει η Άνοιξη, προτείνω την ενασχόληση, έστω και ερασιτεχνικά, με τον κόσμο των φυτών που σίγουρα θα σας  ανταμείψουν και ηθικά και οικονομικά.

Διαβάστε επίσης:

Κηποτεχνία & Αρχιτεκτονική Κήπων

Φυτεμένα Δώματα & Κάθετες Φυτεύσεις