Ο μεγαλύτερος καταναλωτής φρούτων στην Ε.Ε

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής φρούτων στην Ε.Ε

Η Γερμανία με πληθυσμό περίπου 82 εκατ. κατοίκους και τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, κατέχει ηγετική θέση στην αγορά του τομέα τροφίμων και ποτών.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής φρούτων στην Ε.Ε και οι Γερμανοί καταναλώνουν τους περισσότερους χυμούς φρούτων από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

Τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση είναι οι μπανάνες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια και τα μανταρίνια δε λείπουν όμως και οι προτιμήσεις των εξωτικών φρούτών όπως μάνγκο, φρούτα του πάθους και αβοκάντο.

Βέβαια, η θέση της Γεμανίας ως του μεγαλύτερου καταναλωτή φρούτων οφείλεται κυρίως στο μεγάλο μέγεθος του πληθυσμού και λιγότερο στην κατά κεφαλήν κατανάλωση.

Χαρακτηριστικό των Γερμανών καταναλωτών είναι η προτίμηση κυρίως προϊόντων εντός εποχής σε χαμηλή τιμή. Λόγω των παραπάνω οι εξαγωγές καθίστανται δύσκολες κατά τη διάρκεια του peak των εποχιακών φρούτων.

Ποια φρούτα παράγει η Γερμανία

Παρόλο που η Γερμανία παράγει σημαντικό αριθμό φρέσκων φρούτων, η αυτάρκεια ποικίλει μεταξύ 10-15%.

Τα πρώτα πέντε φρούτα που παράγονται είναι:

  • Μήλα
  • Φράουλες
  • Αχλάδια
  • Κεράσια
  • Δαμάσκηνα

Ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς σε σχέση με τον κύκλο εργασιών και την απασχόληση στην Γερμανία είναι η βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων. Συνολικά 4,7 εκατ. άνθρωποι απασχολούνται στην βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, ποσοστό 11,2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.

Οι χώρες εισαγωγής

Η πλειοψηφία των εισαγωγών εκτός από τις μπανάνες προέρχονται από χώρες της ΕΕ.

Περισσότερο από το ήμισυ των εισαγωγών φρούτων στη Γερμανία προέρχονται από την Ισπανία και την Ιταλία με τη Γαλλία και την Ολλανδία να ακολουθούν στη τρίτη και τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση (στοιχεία 2014), μετά τη Πολωνία, τόσο σε όρους ποσότητας όσο και σε όρους αξίας.

Χωρίς το σήμα Green Dot, αδύνατη κάθε εισαγωγή

Ενώ δεν είναι υποχρεωτικό από το νόμο τα προϊόντα να φέρουν το σήμα Green Dot (νόμος για τη συσκευασία και αποφυγή δημιουργίας απορριμάτων), είναι σχεδόν απίθανο να ενταχθεί ένα προϊόν στη γερμανική αγορά χωρίς αυτό.

Κανάλια διανομής

Το σημαντικότερο κανάλι διανομής για τα εισαγόμενα φρούτα είναι οι μεγάλοι εισαγωγείς/διανομείς, οι οποίοι διανέμουν τα προϊόντα τους απευθείας στις αλυσίδες λιανικής.

Η γερμανική αγορά κυριαρχείται από μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 75% των πωλήσεων του συνόλου των φρούτων και λαχανικών. Περίπου το 20% της αγοράς είναι το μερίδιο των μικρών μανάβικων και υπαίθριων λαϊκών αγορών, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά την κατηγορία HoReCa.

9889

Οι τέσσερις μεγαλύτερες αλυσίδες λιανικής στη Γερμανία είναι οι Edeka, Schwartz-Gruppe ( Lidl και Kaufland) και Rewe και Aldi.

Συνεταιρισμοί παραγωγών στο χώρο του χονδρεμπορίου

Αξίζει να σημειωθεί η επέκταση των δραστηριοτήτων ορισμένων συνεταιρισμών παραγωγών και στο χώρο του χονδρεμπορίου. Ο Γερμανικός σύνδεσμος αγροτών – Deutscher Bauernverband e.V είναι ο βασικός οργανισμός που αντιπροσωπεύει τους γερμανούς αγρότες, με 300 περίπου τοπικά παραρτήματα σε όλα τα κρατίδια της Γερμανίας.

Επίσης, χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εταιρεία Landgard, η οποία ανήκει κατά 100% σε παραγωγούς και η εταιρεία Gemusering που συνεχώς επεκτείνονται μέσω της εξαγοράς άλλων εταιρειών.