Οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην Ιταλία. Πορτοκάλια – Σταφύλια

Οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων στην Ιταλία. Πορτοκάλια – Σταφύλια

Η ποιότητα των ελληνικών φρούτων είναι αδιαμφισβήτητη. Δεν είναι μυστικό ότι κάθε χρόνο μεγάλες ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας ελληνικών φρούτων συσκευάζονται και αποστέλλονται σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Μια πρόσφατη ανάλυση* παρουσιάζει την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών φρούτων προς την Ιταλία την τριετία 2013-2015.

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα στοιχεία για τις ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιού και σταφυλιού.

Πορτοκάλι

Στην περίπτωση των εξαγωγών ελληνικού πορτοκαλιού στην Ιταλία το διάστημα 2013-2015 αποτυπώνεται μια καθοδική πορεία στα απόλυτα μεγέθη της τάξεως του 66,1%, ενώ στα μερίδια αγοράς μια προσωρινή αύξηση το 2014, αλλά συνολικά μια πτώση κατα δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Η Ισπανία, ο βασικότερος προμηθευτής πορτοκαλιού της Ιταλίας, το 2015 είχε μερίδιο αγοράς περίπου 62% (μεγαλύτερο απο αυτό των δυο προηγούμενων χρόνων) με αποτέλεσμα να απομένει όλο και μικρότερο μέρος της αγοράς για τα υπόλοιπα κράτη, τα οποία τείνουν να μειώνουν τις εξαγωγές πορτοκαλιού προς την Ιταλία.

Οι κυριότερες εισαγωγές πορτοκαλιού ανά χώρα προέλευσης

Οι εξαγωγές πορτοκαλιού της Ελλάδας προς την Ιταλία σε απόλυτα μεγέθη:

Οι εξαγωγές πορτοκαλιού της Ελλάδας προς την Ιταλία σε μερίδια αγοράς:

Σταφύλι

Τόσο η αξία όσο το μερίδιο αγοράς της Ελλάδας στην εξαγωγή σταφυλιών προς την Ιταλία το έτος 2015 σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, 2013 και 2014, εκτινάχθηκαν, αυξανόμενα περίπου 7 φορές. Αξιζει να σημειωθεί οτι η μέση τιμή σταφυλιών της Ελλάδας το 2015 ήταν υψηλότερη σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που μας δείχνει οτι η ανταγωνιστικότερη τιμή δεν ήταν η αιτία της ιδιαίτερη αυξημένης ζήτησης.

H Ιταλία είναι καθαρός εξαγωγέας σταφυλιού με πλεονασματικό ισοζύγιο εμπορίου, το οποίο το διάστημα 2013-2015 αυξήθηκε κατά 4%. Η Τουρκία, η Ολλανδία και η Ισπανία καλύπτουν το 60% περίπου των ιταλικών αναγκών για εισαγωγή σταφυλιού.

Οι εξαγωγές σταφυλιού της Ελλάδας προς την Ιταλία σε απόλυτα μεγέθη:

Οι εξαγωγές σταφυλιού της Ελλάδας προς την Ιταλία σε μερίδια αγοράς:

*Τα στοιχεία προέρχονται απο το επίσημο site της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας που αναφέρεται στο διεθνές εμπόριο της χώρας και επεξεργάστηκαν από το γραφείο Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.