Στη σημασία της οικογενειακής γεωργίας αναφέρθηκαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με αφορμή...

Οικογενειακή γεωργία: Η ραχοκοκαλιά των αγροτικών οικονομιών

Στη σημασία της οικογενειακής γεωργίας αναφέρθηκαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με αφορμή την έναρξη σχετικής δημόσιας διαβούλευσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπής, τονίζοντας ότι οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των αγροτικών οικονομιών.

Συγκεκριμένα, επί του θέματος ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ.Pekka Pesonen, δήλωσε: «Οι οικογενειακές εκμεταλλεύσεις έχουν υπηρετήσει την κοινωνία για χιλιάδες χρόνια, αποτελώντας το βασικό κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση στις αγροτικές περιοχές της ΕΕ, καθώς και για την προμήθεια τροφίμων ποιότητας σε πάνω από 500 εκατομμύρια καταναλωτές. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να διασφαλιστεί ότι θα διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο και στο μέλλον. Αν χαθούν αυτά χάνουμε το σύνολο των αγροτικών κοινοτήτων. Με τα εισοδήματα των γεωργών το ήμισυ του μέσου επιπέδου των εσόδων σε άλλους τομείς, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί στους αγρότες ένα ανταγωνιστικό μέλλον και ποιότητα της ζωής συγκρίσιμη με άλλους τομείς».

Και συνεχίζοντας ανέφερε «Επίσης, υπόκεινται σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και αναταράξεις της αγοράς. Ενόψει της ανακήρυξης του 2014 ως Διεθνούς Έτους Οικογενειακής Γεωργίας, από τα Ηνωμένα Έθνη, θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι για τη βελτίωση της κατάστασής τους σε επερχόμενες εκδηλώσεις. Οι Copa-Cogeca σχεδιάζουν να συνεργαστούν με τον FAO και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αγροτών (WFO) σε ένα γεγονός που θα τονίσει τη σημασία των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και θα συμμετάσχουν επίσης σε διάσκεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα αυτό, καθώς και στην σχετική δημόσια διαβούλευση. Θα παίξουν επίσης σημαντικό ρόλο σε στο το Κογκρέσο των Ευρωπαίων Γεωργών που θα πραγματοποιηθεί το 2014».

Διαβάστε επίσης: Ο ρόλος της οικογενειακής γεωργίας