Οικονομική καταστροφή για τους ροδακινοπαραγωγούς αν συνεχιστεί το ρωσικό εμπάργκο

Οικονομική καταστροφή για τους ροδακινοπαραγωγούς αν συνεχιστεί το ρωσικό εμπάργκο

…… Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγικός φορέας σε νωπό ροδάκινο στη χώρα, διαχειρίζεται 30 εκατ. κιλά φρούτων ετησίως με τζίρο που φτάνει τα 22 εκατ. ευρώ. Ο κ.Ταμπακιάρης βρίσκεται στο τιμόνι του 18 χρόνια (την τελευταία φορά εκλέχτηκε με 78%). Δεν είναι εύκολος άνθρωπος, αλλά χαίρει μεγάλης εκτίμησης αφού καταφέρνει να συντονίζει 850 αγρότες, διατηρώντας δυναμική και υγιή την επιχείρηση. Στις 7 του περασμένου Αυγούστου ήταν η μόνη φορά που τον έπιασε πανικός.

«Οταν επιβλήθηκε το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ευρώπη, τα ψυγεία μας ήταν γεμάτα, την εβδομάδα εκείνη είχαμε δρομολογήσει 50 αυτοκίνητα από 20 τόνους το καθένα, ένα εκατομμύριο κιλά φρούτα, για τη Ρωσία». Από τη μια μέρα στην άλλη, όλα άλλαξαν. Η αγορά της Ρωσίας ήταν ό,τι καλύτερο είχε συμβεί στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας τις τελευταίες δεκαετίες. Παρότι το ροδάκινο Νάουσας είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης και ασύγκριτης ποιότητας σε σχέση με αυτό της Ιταλίας και της Ισπανίας (είναι «κλαρίσιο», δηλαδή μαζεύεται ώριμο και συσκευάζεται στο χωράφι, δεν ταλαιπωρείται σε συσκευαστήρια), οι παραγωγοί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τους συναδέλφους άλλων χωρών της Μεσογείου στις αγορές της Ευρώπης. Ιταλία και Ισπανία έχουν πολύ λιγότερα μεταφορικά έξοδα, ενώ λόγω μεγαλύτερου κλήρου και χαμηλότερου εργατικού κόστους προσφέρουν πιο φθηνό φρούτο από την Ελλάδα. Το άνοιγμα της αγοράς της Ρωσίας άλλαξε τα δεδομένα. Αντίθετα με τους Ευρωπαίους που θέλουν το προϊόν άγουρο και μικρό, ώστε να συσκευαστεί στα «κουπάκια» των σούπερ μάρκετ, οι Ρώσοι το προτιμούν ώριμο, μεγάλο, με το χνούδι του, όπως το τρώμε εδώ. Ηθελαν ποιότητα και ποσότητα. Και πλήρωναν όσο-όσο. Μέχρι το ’14, οι εξαγωγές στη Ρωσία ξεπερνούσαν το 60% των συνολικών εξαγωγών με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ιταλία και την Ισπανία πολύ χαμηλότερο του 10%. Ετσι «μοιραία για εμάς το εμπάργκο σημαίνει καταστροφή».

Το εμπάργκο έγινε το βασικό θέμα συζήτησης στα σπίτια και τα καφενεία της Νάουσας που την εβδομάδα που πέρασε έζησε τις πρώτες ημέρες ηλιοφάνειας μετά ένα χειμώνα που έμοιαζε αιώνας. Είναι η εποχή που οι ροδακινιές ανθοφορούν κι οι κάμποι έχουν ζωγραφιστεί ροζ. Η εικόνα σε γεμίζει αισιοδοξία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το εμπάργκο, κάτι θα γίνει τελευταία στιγμή, σκέφτονται οι περισσότεροι. Το εναλλακτικό σενάριο είναι εφιαλτικό. Αν το ρωσικό εμπάργκο δεν αρθεί, ο νομός Ημαθίας και ο νομός Πέλλας θα αντιμετωπίσουν συνθήκες οικονομικής καταστροφής. Μετά την αποβιομηχάνιση που εκτόξευσε το ποσοστό ανεργίας στο 50%, η αγροτική παραγωγή είναι η μόνη που την κρατά ζωντανή….

Το προφίλ του ροδακινοπαραγωγού δεν μοιάζει με του κλασικού αγρότη -τουλάχιστον από την εικόνα που εμφανίζει στα μπλόκα της Θεσσαλίας. Η δενδροκαλλιέργεια θέλει μεράκι και «χέρι». Δεν είναι μηχανική καλλιέργεια όπως π.χ. του σταριού. «Δένδρο δένδρο το μιλάμε, το χαϊδεύουμε, μέχρι να το αναστήσουμε» λένε παραγωγοί στην «Κ». Ειδικά μετά τη συνεργασία με τη Ρωσία, που θέλει τα φρούτα θεριεμένα, ο παραγωγός ελέγχει τις βέργες μία μία πετώντας τα μισά ροδάκινα για να πάρουν δύναμη τα άλλα. «Για να το κάνεις αυτό πρέπει να αγαπάς τη γη, κανείς δεν ασχολήθηκε για να βγάλει λεφτά». Οι προοπτικές της εμπορικής συνεργασίας με τη Ρωσία οδήγησαν πολλούς να επιστρέψουν στην ιδιαίτερη πατρίδα για να ασχοληθούν με τη γη. Περίπου το 20-30% των παραγωγών είναι νέοι, πολλοί από τους οποίους επιστήμονες που βρήκαν εδώ διέξοδο από την κρίση. Μπήκαν σε αναπτυξιακά προγράμματα, επενδύσανε, χρεωθήκανε σε τράπεζες. Σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση.

«Στην Αραβία μας έλεγαν αλυσίδες σούπερ μάρκετ ότι έχουν πολλές δυνατότητες, ότι μπορούν να φορτώσουν μέχρι και δύο αυτοκίνητα την εβδομάδα. Οταν εμείς εξυπηρετούμε 40 και 50 αυτοκίνητα την ημέρα από τη Ρωσία, τι να μας κάνουν τα δύο την εβδομάδα;» λέει ο κ. Ταμπακιάρης. «Αυτές οι αγορές μπορούν να λειτουργήσουν βοηθητικά, δεν λύνουν το πρόβλημα. Η άρση του εμπάργκο είναι μονόδρομος».

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.