Την περίοδο του τρύγου διοργανώνονται από ιδιοκτήτες αμπελώνων ομαδικές ξεναγήσεις σε αμπέλια, περιηγήσεις στη φύση αλλά και βραδιές...

Οινοτουρισμός: Ένα εναλλακτικό είδος τουρισμού

Με μια πρώτη ματιά η εικόνα παραπέμπει σε μεσογειακό τοπίο. Ήλιος, καθαρός ουρανός και σταφύλια έτοιμα για τον ετήσιο τρύγο. Κι όμως πρόκειται για τη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα για τους αμπελώνες του Κάιζερστουλ στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Φράιμπουργκ. «Κάιζερστουλ» σημαίνει «αυτοκρατορικός θώκος». Λέγεται, μάλιστα, πως η περιοχή πήρε το όνομά της από τον βασιλιά Όθωνα τον Τρίτο, ο οποίος εξελέγη αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας περί τα τέλη του δεκάτου αιώνα.

Εκτός από τη μακραίωνη ιστορία της, η περιοχή φημίζεται και για τους εκλεκτούς της οίνους. Οι αρχές του φθινοπώρου συμπίπτουν με την εποχή του τρύγου. Στο αμπέλι της Στέφανι Κις στο χωριό Ίρινγκ οι εργασίες ξεκινούν από νωρίς το πρωί. «Δουλεύουμε όλο το χρόνο γι‘αυτές τις τέσσερεις εβδομάδες της συγκομιδής», λέει η 37χρονη οινοποιός. Ολόκληρη η οικογένεια Κις ασχολείται με την οινοπαραγωγή. Ωστόσο τα έσοδα από την παραγωγή κρασιού δεν επαρκούν για να καλύψουν τις οικονομικές ανάγκες τους κι έτσι, παράλληλα, νοικιάζουν δωμάτια σε τουρίστες, κυρίως το φθινόπωρο. Πολλοί από αυτούς βοηθούν τους οινοπαραγωγούς στη διαδικασία του τρύγου, αναφέρει η Στέφανι Κις. Ο οινοτουρισμός είναι ένα οικονομικό μοντέλο που ανθεί στην περιοχή.«Την περίοδο του τρύγου αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κανείς την περιοχή. Υπάρχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, την οποία μπορούν να ζήσουν από κοντά οι επισκέπτες», λέει η Στέφανι.

Ρίσλινγκ, πινό νουάρ ή γκρι με τοπικά εδέσματα

Η περιοχή του Κάιζερστουλ είναι ηφαιστειογενής, διαθέτει εύφορα εδάφη και ηλιοφάνεια. Η άνοιξη είναι η εποχή των σπαραγγιών, ενώ το καλοκαίρι έχουν την τιμητική τους οι φράουλες και τα μούρα. Το φθινόπωρο είναι η κατεξοχήν εποχή του κρασιού, το οποίο αποτελεί και την κύρια πηγή εσόδων για τους κατοίκους. Η κοιλάδα του Άνω Ρήνουν φημίζεται για τις ποικιλίες λευκών κρασιών όπως Ρίσλινγκ, Πινό Γκρι, Mίλερ Τούργκαου, αλλά και κόκκινων κρασιών, κυρίως Πινό Νουάρ. Την περίοδο του τρύγου διοργανώνονται από ιδιοκτήτες αμπελώνων ομαδικές ξεναγήσεις σε αμπέλια, περιηγήσεις στη φύση αλλά και βραδιές οινογνωσίας. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη.

«Κάθε χρόνο έρχονται οικογένειες για να περάσουν τις διακοπές τους, να απολαύσουν τον ήλιο, να κάνουν εκδρομές με ποδήλατα σε δρομάκια που περνούν μέσα από αμπελώνες», λέει η Ελβίρα Κις, μητέρα της Στέφανι και υπεύθυνη ενός προγράμματος οινοτουρισμού για την περιοχή του Κάιζερστουλ. Η ανάπτυξη αυτού του εναλλακτικού είδους τουρισμού δίνει μια πρόσθετη οικονομική διέξοδο για τους καλλιεργητές κρασιού, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό αφοσιώνονται στην διάσωση της οινικής παράδοσης της περιοχής, εξελίσσοντας της και διαφημίζοντάς την στους επισκέπτες.

Κι επειδή η οινοποσία στην περιοχή συνοδεύεται πάντα από εκλεκτά τοπικά εδέσματα, δεν είναι σπάνιες οι διοργανώσεις «γκουρμέ» συναντήσεων, όπου τα τοπικά κρασιά σερβίρονται μαζί με ποικιλίες αλλαντικών και τυριών. Έτσι εξηγείται ίσως και η μαζική προσέλευση φίλων του κρασιού κάθε φθινόπωρο στην κοιλάδα του Άνω Ρήνου. Και για του λόγου το αληθές «ήδη έχουμε λάβει τις πρώτες κρατήσεις για τον τρύγο… του 2015», λέει χαρακτηριστικά η Ελβίρα Κις.

Sebastian Wolfrum / Δήμητρα Κυρανούδη, Deutsche Welle