Όλα δείχνουν ότι το 2014 θα είναι το θερμότερο έτος

Όλα δείχνουν ότι το 2014 θα είναι το θερμότερο έτος

Η πιο ζεστή χρονιά στην καταγεγραμμένη «μετεωρολογική» ιστορία της Γης αναμένεται να είναι αυτή που διανύουμε σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία. Όπως ανακοίνωσε σε ειδική έκθεσή της η Παγκόσμια Μετεωρολογική Υπηρεσία, από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο – οπότε και έχουν αναλυθεί οι σχετικές καταγραφές – η μέση θερμοκρασία της ατμόσφαιρας του πλανήτη ήταν κατά περίπου 0,57 βαθμούς υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Αν η τάση αυτή συνεχιστεί τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, το 2014 θα ανακηρυχθεί επίσημα το θερμότερο έτος από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία, δηλαδή από τα τέλη του 19ου αιώνα, ξεπερνώντας τους προηγούμενους ««πρωταθλητές της ζέστης», το 1998, το 2005 και το 2010.

Θερμά ρεκόρ στον 21ο αιώνα

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα για το 2014 συνάδουν με αυτό που αναμένουμε από την αλλαγή του κλίματος» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Μισέλ Ζαρό. Χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα ο κ. Ζαρό επεσήμανε ότι οι δεκατέσσερις από τις δεκαπέντε θερμότερες χρονιές στην καταγεγραμμένη ιστορία έχουν όλες σημειωθεί μέσα στον 21ο αιώνα και αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ακραίων καιρικών φαινομένων και στις επιπτώσεις τους. «Η ζέστη-ρεκόρ σε συνδυασμό με τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες έχουν καταστρέψει το βιος και τις ζωές ανθρώπων» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν τη γενική τάση της κλιματικής αλλαγής. «Αυτό που είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστο και ανησυχητικό εφέτος είναι οι υψηλές θερμοκρασίες σε τεράστιες εκτάσεις της επιφάνειας των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένου του βορείου ημισφαιρίου» τόνισε. «Δεν υπάρχει “στασιμότητα” στη θέρμανση του πλανήτη».

Ανάλογες προβλέψεις εξέδωσε και η βρετανική Μετεωρολογική Υπηρεσία η οποία ανακοίνωσε ότι τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους η μέση θερμοκρασία στη Βρετανία ήταν κατά 1,6 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το 2014 θα ανακηρυχθεί η θερμότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας. Οι βρετανοί μετεωρολόγοι τονίζουν στη σχετική μελέτη τους ότι οι θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν θα ήταν εξαιρετικά απίθανο να σημειωθούν αν δεν υπήρχε η επιρροή των ανθρωπογενών αερίων του θερμοκηπίου.