Ολλανδία: Ο κύριος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στη γερμανική αγορά

Ολλανδία: Ο κύριος εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων στη γερμανική αγορά

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθαν το 2017 τόσο οι εισαγωγές και εξαγωγές όσο και το εμπορικό ισοζύγιο γεωργικών προϊόντων στην Ολλανδία, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της Χάγης.

Οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων ανήλθαν σε 91,7 δις ευρώ σημειώνοντας αύξηση μεγαλύτερη από 7% σε σχέση με το 2016. Αύξηση παρατηρήθηκε και στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων (9%), ωστόσο το πλεόνασμα του εμπορικού ισοζυγίου γεωργικών προϊόντων το 2017 αυξήθηκε κατά 4% και ανήλθε σε 29,1 δις ευρώ.

Γερμανία: Ο κύριος εισαγωγέας ολλανδικών γεωργικών προϊόντων

Τουλάχιστον το 78% των ολλανδικών γεωργικών εξαγωγών το 2017 προοριζόταν για χώρες της ΕΕ. Οι σημαντικότεροι εξαγωγικοί προορισμοί παραμένουν η Γερμανία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Οι εξαγωγές προς τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 5%, προς το Βέλγιο 11% προς τη Γαλλία 13% ενώ προς το Ηνωμένο Βασίλειο 2%.

Να σημειωθεί ότι η Ολλανδία ήταν το 2017 η σημαντικότερη χώρα προέλευσης για γεωργικά προϊόντα στη γερμανική αγορά με 24%.

Σημαντικές ομάδες προϊόντων όσον αφορά στις εξαγωγές ολλανδικών γεωργικών προϊόντων είναι οι πατάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα έτοιμα προϊόντα για κατανάλωση, τα ζώα και το κρέας, τα ανθοκομικά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.

Οι συνολικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που σχετίζονται με τη γεωργία, αντιπροσώπευαν το 2017 το ποσό των 100,8 δις ευρώ. Στα τελευταία περιλαμβάνονται προϊόντα όπως τα ρομπότ για άρμεγμα ή μηχανήματα για τη βιομηχανία τροφίμων.