Όλο και λιγότερα έντομα – Πιο αισθητή η μείωση μετά το 2005

Όλο και λιγότερα έντομα – Πιο αισθητή η μείωση μετά το 2005

Υπάρχουν πάνω στη γη εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Μπορεί να είναι μικροσκοπικά και ίσως να μην μπορούμε καν να παρατηρήσουμε, αλλά τα έντομα είναι σχεδόν παντού και η θέση τους στην αειφορία της φύσης είναι αναντικατάστατη.

Περισσότερο από το 50% των ήδη γνωστών ειδών στον πλανήτη (ξεπερνούν το 1 εκατ.) ανήκουν στην κατηγορία των εντόμων και σύμφωνα με εκτιμήσεις όλα τα είδη εντόμων ενδέχεται να ξεπερνούν τα 5 εκατ.

Μια νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science» με στοιχεία από 1.676 περιοχές ανά τον κόσμο την περίοδο 1925-2018, δείχνει ότι τα τελευταία 30 χρόνια ένα στα τέσσερα έντομα, ποσοστό 27%, έχουν εξαφανιστεί.

Μερικοί άνθρωποι το αντιλαμβάνονται ίσως όταν συνειδητοποιούν ότι όσο περνάνε τα χρόνια ολοένα λιγότερα έντομα σκοτώνονται στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα έντομα της ξηράς (πεταλούδες, ακρίδες, μυρμήγκια κ.ά.) έχουν μειωθεί κατά 50% τα τελευταία 75 χρόνια. Ειδικά στην Ευρώπη, η πτωτική τάση των πληθυσμών τους είναι πιο αισθητή μετά το 2005.

Η συρρίκνωση του πληθυσμού των εντόμων αφορά και όσα είναι σχεδόν αόρατα στον άνθρωπο, τα οποία ζουν στο χώμα ή μέσα στα δέντρα. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι λιγότερα τέτοια έντομα ζουν σήμερα από ό,τι στο παρελθόν, όπως συμβαίνει και με τα ιπτάμενα έντομα.

Η κύρια εξήγηση για τη σταδιακή εξαφάνισή τους είναι η καταστροφή των ενδιαιτημάτων τους από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Από την άλλη, η έρευνα δείχνει ότι ο αριθμός των εντόμων που ζουν σε λίμνες και ποτάμια αυξάνεται διεθνώς σχεδόν κατά 11% ανά δεκαετία.