Όλο και λιγότερο κρασί πίνουν οι Ισπανοί

Όλο και λιγότερο κρασί πίνουν οι Ισπανοί

Μεγάλη πτώση στην κατανάλωση κρασιού στην Ισπανία δείχνουν τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου της ισπανικής αγοράς κρασιού.

Η κατανάλωση κρασιού στην Ισπανία έχει μειωθεί στα 8,1 λίτρα ανά άτομο όταν το αντίστοιχο μέγεθος πριν τριάντα χρόνια ανερχόταν στα 24,8 λίτρα. Με λίγα λόγια η κατανάλωση κρασιού στην Ισπανία έχει μειωθεί κατά 67%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου.

Το 2017 η κατανάλωση κρασιού στο σπίτι έφθασε τα 3,7 εκατ. εκατόλιτρα οίνου με κύκλο εργασιών ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ που αντιστοιχεί σε μείωση -236% ως προς τον όγκο και -192% ως προς την αξία σε σύγκριση με το 1999.

Η βιομηχανία κρασιού στηρίζεται πλέον στις ισπανικές εξαγωγές και αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης νέων αγορών, όταν συρρικνώνεται η εγχώρια αγορά.

Προτίμηση στα ΠΟΠ

Η γνωστή τάση στις παραδοσιακές οινοπαραγωγές χώρες, που μείωσαν το ποσοστό κατανάλωσης προς όφελος της ποιότητας, απεικονίζεται και στην Ισπανία με την ανάπτυξη των κρασιών ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Η κατανάλωση ΠΟΠ αυξήθηκε σε 18 έτη από 227 σε 562 εκατ. € (ποσοστό που αντιπροσωπεύει το 56% του συνολικού κύκλου εργασιών). Ταυτόχρονα, οι οίνοι χωρίς ΠΟΠ μειώνονται, ενώ οι αφρώδεις οίνοι παραμένουν σχετικά σταθεροί.

Να σημειωθεί η ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης μπίρας, που ισοδυναμεί με 8,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα αξίας 1 δις € το 2017 (+3 και + 4% σε ένα χρόνο, +345% αλλά και +591% σε 18 χρόνια).