Ολοένα και αυξάνονται οι πιθανότητες για επισιτιστικές κρίσεις

Ολοένα και αυξάνονται οι πιθανότητες για επισιτιστικές κρίσεις

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός και η ζήτηση τροφίμων αυξάνονται, η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου έχει καταστήσει τον εφοδιασμό τροφίμων πιο ευαίσθητο στις περιβαλλοντικές αλλαγές και τις διακυμάνσεις της αγοράς, αναφέρει νέα διεθνής έρευνα.

Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερες πιθανότητες για επισιτιστικές κρίσεις, ιδιαίτερα σε χώρες όπου το γόνιμο έδαφος και οι υδάτινοι πόροι είναι περιορισμένοι και ως εκ τούτου, η ασφάλεια των τροφίμων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές.

Η ερευνητική ομάδα από τα Πανεπιστήμια της Βιρτζίνια και της Πάντοβα και το Πολυτεχνείο της Λωζάννης αξιολόγησε τη διαθέσιμη παροχή τροφίμων σε περισσότερες από 140 χώρες με πληθυσμό άνω του ενός εκατομμυρίου και αποκάλυψε ότι η επισιτιστική ασφάλεια γίνεται ολοένα και πιο επιρρεπής σε διαταραχές στη δημογραφική ανάπτυξη, καθώς η ανθρωπότητα ασκεί αυξανόμενη πίεση στις περιορισμένες εκτάσεις και τους υδάτινους πόρους.

«Κατά τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε μια εντατικοποίηση του διεθνούς εμπορίου τροφίμων και μία αύξηση του αριθμού των χωρών που εξαρτώνται από τις εισαγωγές τροφίμων», δήλωσε ο Πάολο Ντ’Οντορίκο, καθηγητής περιβαλλοντικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.