Ομάδες εθελοντών δασοπυροπροστασίας προστατεύουν την Πάρνηθα

Ομάδες εθελοντών δασοπυροπροστασίας προστατεύουν την Πάρνηθα

Κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, τους μήνες από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο, ομάδες εθελοντών δασοπυροπροστασίας ανεβαίνουν στα πυροφυλάκια της Πάρνηθας με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν εστιών πυρκαγιάς.

Οι εθελοντές, με συνοδεία έμπειρων, εκπαιδευμένων πυροφυλάκων, πρέπει να κάνουν μια δίωρη βάρδια και παρατήρηση με τα κιάλια των περιοχών που εποπτεύουν τα πυροφυλάκια και να ενημερώσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες εάν εντοπίσουν εστίες που θα μπορούσαν να απειλήσουν το αλώβητο από την πυρκαγιά του 2007 δασικό κομμάτι, αλλά και τις καμένες περιοχές που ξαναπρασινίζουν.

Σε συνδυασμό με τους άλλους φορείς που είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δασών, την Πυροσβεστική και τη Δασική υπηρεσία, η συνεισφορά του ΕΔΑΣΑ είναι πολύ σημαντική.

Έντεκα πυρκαγιές εντόπισαν οι εθελοντές του ΕΔΑΣΑ τον περασμένο χρόνο. Είναι αυτονόητο ότι το έγκαιρο σήμα προς την πυροσβεστική είναι ασύλληπτα κρίσιμο.

Όποιος έχει δει μια φωτιά να κατατρώει ένα βουνό μέσα σε δευτερόλεπτα μπορεί να καταλάβει.

Στο πυροφυλάκιο του ΕΔΑΣΑ της Σκίπιζας, στη Βορειοδυτική πλευρά της Πάρνηθας, οι βάρδιες ξεκινάνε. Καθένας αναλαμβάνει δύο ώρες τις οποίες βρίσκεται μόνος με το σιωπηλό τοπίο, ένα ζευγάρι κιάλια και την προσοχή σε εγρήγορση όσο γίνεται περισσότερο. Η οπτική από την περιμετρική βεράντα είναι αβίαστη και το ηλιοβασίλεμα απλώνεται σε έναν ορίζοντα σχεδόν κυκλικό, όπου διαγράφεται όλη η κεντρική και νότια Εύβοια, η Χαλκίδα, η πεδιάδα των Οινοφύτων ακόμα και η Πελοπόννησος στα νοτιοδυτικά. Ανάμεσά τους, ο σκούρος, πυκνός Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και η πόλη.

Σίγουρα θα χρειάζονταν πολλοί εθελοντές σε όλη την Ελλάδα για την στελέχωση του μηχανισμού έγκαιρης ειδοποίησης.

Τις επικίνδυνες καλοκαιρινές μέρες η συμμετοχή όλων μας ίσως θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητη, ενώ το συναίσθημα ότι προσφέραμε, θα ήταν η μεγάλη ανταμοιβή μας.

Πληροφορίες για όσους θέλουν να γίνουν εθελοντές δασοπυρόσβεσης στην Αττική εδώ