Οπωροκηπευτικά: Οι τιμές των προϊόντων σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα

Οπωροκηπευτικά: Οι τιμές των προϊόντων σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα

Αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανακοινώσει ότι θα θέσει σε εφαρμογή το νέο κανονισμό για τη χορήγηση των ενισχύσεων στους παραγωγούς που επλήγησαν από το ρωσικό εμπάργκο.

Οι ενισχύσεις είχαν ανασταλεί μέχρι να είναι δυνατός ο  προσδιορισμός της ακρίβειας των  δεδομένων που αναφέρονται από ορισμένες χώρες και κυρίως από την Πολωνία. Η καθυστέρηση όμως αυτή πλήττει σοβαρά τις αγορές φρούτων και λαχανικών, με συνέπεια τα προϊόντα να απολαμβάνουν τιμές κάτω από τις τιμές που είχαν αρχικά οριστεί από την Ε.Ε. με τα πρώτα μέτρα ενίσχυσης των 125 εκ. Λόγω έλλειψης νέου κανονισμού  καθιέρωσης νέου πακέτου ενισχύσεων, οι παραγωγοί  θα πρέπει να πωλούν τα προϊόντα τους χωρίς σαφή τιμή αναφοράς.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit – Hellas), μέσω του ειδικού της συμβούλου κ. Πολυχρονάκη, απευθύνει έκκληση στην ΕΕ να επιταχύνει την δημοσίευση του εν λόγω κανονισμού για την σταθεροποίηση της αγορά .

Επιπλέον, η κατάσταση έχει επίσης επιπτώσεις για τους παραγωγούς που θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσει η εμπορία των προϊόντων  τους ή όχι.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν ξεκινήσει η εμπορία δεν θα είναι επιλέξιμες π.χ για 18,3 ευρώ/100 κιλά για ντομάτες που χορηγείται σε όσους δεν προχωρούν σε «μη συγκομιδή», ενώ επίσης ότι το ποσό αυτό, αν επιβεβαιωθεί, δεν είναι ίσως αρκετά επικερδές για να αποσύρει.  Την ίδια στιγμή, όμως, ο χρόνος περνά και πρέπει να αποφασίσουν το συντομότερο δυνατόν εάν θα ξεκινήσει η εμπορική εκστρατεία και να πάρει το ρίσκο με τις καθημερινές τιμές πώλησης ή να αναμείνουν για το τι μπορούν να πάρουν από την Ευρώπη.

Η  ποσότητα των 48.000 τόνων που εγκρίθηκε για τη χώρα μας με τη προσθήκη και των εσπεριδοειδών αλλά και η ισχύ τους μέχρι 31/12/14, μπορεί να συνιστά δίκαιη κατανομή με βάση τις εξαγωγές προς Ρωσία πλην όμως όσο καθυστερεί η εφαρμογή των μέτρων και η μη προσθήκη και άλλων προϊόντων, όπως λαχανικά με ισχυρό βάρος στις εξαγωγές, ίσως να μη μας επιτρέψει να τα υλοποιήσουμε πλήρως.

H βραδύτητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέσπισης των κανόνων των έκτακτων μέτρων διαχείρισης κρίσεων για ορισμένα φρούτα και λαχανικά, η οποία θα αντικαταστήσει ή θα συμπληρώσει τα ανασταλλέντα δεν συνάδει με τις διατάξεις του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την κοινή οργάνωση αγοράς η οποία προβλέπει ότι η Επιτροπή αποφασίζει με την αμεσότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα σε αυτές οι καταστάσεις“, επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Αν και υποτίθεται ότι μόλις εγκριθούν αυτές οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν αναδρομικά για την περίοδο κατά την οποία είχαν ανασταλεί, αυτό προφανώς δεν θα έχει καμία επίδραση στις ποσότητες που πουλήθηκαν σε αυτές τις μέρες Οι καλλιεργητές έπρεπε να συνεχίσουν να πωλούν τα προϊόντα τους , ενώ οι τιμές έχουν μειωθεί έως και κατά 35% σε σύγκριση με εκείνες που ίσχυαν όταν ανακοινώθηκε η  πρώτη ρύθμιση. Το ίδιο και οι συνεχείς αλλαγές που συμβαίνουν στο εσωτερικό της ΕΕ, δεν ενθαρρύνει τους παραγωγούς να περιμένουν πάρα πολύ, και προτιμούν να πωλούν τώρα σε χαμηλές τιμές, λόγω αναστολής των αρχικών μέτρων.