ΕΦΕΤ: Οργανωμένο έγκλημα εις βάρος των επιχειρήσεων τροφίμων

ΕΦΕΤ: Οργανωμένο έγκλημα εις βάρος των επιχειρήσεων τροφίμων

Αυξάνονται τα κρούσματα αντιποίησης αρχής που αφορούν τον ΕΦΕΤ με σκοπό την εξαπάτηση των επιχειρήσεων παραγωγής, διάθεσης, εμπορίας τροφίμων, μαζικής εστίασης κλπ.

Ατομα άγνωστα στον ΕΦΕΤ, προσποιούμενα τους ελεγκτές ή περιφερειακούς επιθεωρητές του Φορέα, προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων, είτε για να αποφύγουν αυτοί διοικητικές ή ποινικές κυρώσεις που δήθεν αφορούν τις επιχειρήσεις τους, είτε χρησιμοποιώντας πλαστές σφραγίδες του ΕΦΕΤ και ψεύτικα ΑΦΜ για να τους εφοδιάσουν με μπλοκάκια παραπόνων καταναλωτή.

Επειδή παρατηρείται ευρεία διασπορά των κρουσμάτων ανά την επικράτεια, ο ΕΦΕΤ διαπιστώνει την ύπαρξη οργανωμένης μορφής εγκλήματος.

Οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε ελέγχου:

  • ασχολούνται αποκλειστικά με τα εκ του θεσμικού τους πλαισίου προβλεπόμενα και απέχουν από όποια άλλη δραστηριότητα έξω από αυτό.
  • φέρουν πάντοτε την υπηρεσιακή ταυτότητα και
  • εντολή ελέγχου, τις οποίες επιδεικνύουν όταν προσέρχονται για έλεγχο.

Σε περίπτωση που οι προσερχόμενοι δήθεν ελεγκτές του ΕΦΕΤ δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι επιχειρήσεις τροφίμων θα πρέπει να προσφεύγουν άμεσα στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα και να καταγγέλλουν το συμβάν.

Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη πάρει πρωτοβουλίες στις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές για την αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής παρανομίας.