Παγετός και υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την παραγωγή οίνου στη Χιλή

Παγετός και υψηλές θερμοκρασίες μειώνουν την παραγωγή οίνου στη Χιλή

Μετά από ένα ρεκόρ παραγωγής το 2013 (12,82 εκατ.hl), η Χιλή καταγράφει μια σοβαρή πτώση (-22.8%) της συγκομιδής το 2014 .

Ο αμπελώνας της Χιλής αντιμετώπισε  μια πολύ δύσκολη περίδο, που χαρακτηρίστηκε  από τους παγετούς στα τέλη του 2013 και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, που αποδεκάτισαν το δυναμικό παραγωγής.

Για τους οινοπαραγωγούς της Χιλής, ο παγετός του 2014 είναι εξίσου καταστροφικός όσο και ο σεισμός του 2010.

Αποτελώντας  την κύρια κατηγορία οίνων της Χιλής (85% της συγκομιδής του 2014), οι οίνοι με γεωγραφική ένδειξη (con denominacion de origen) κατέγραψαν  πτώση – 21,7% στον όγκο παραγωγής τους (8,4 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Η παραγωγή των οίνων χωρίς γεωγραφική ένδειξη μειώθηκε κατά – 19%, φθάνοντας στα 1,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα. Για τους επιτραπέζιους οίνους (που παράγονται από επιτραπέζια σταφύλια), η μείωση είναι ακόμη πιο έντονη, και φθάνει  στο -46% (ή 0,39 εκατομμύρια εκατόλιτρα).

Αυτή η έντονη μείωση της παραγωγής της Χιλής έρχεται μετά από δύο χρονιές ρεκόρ και  τα αποτελέσματά της,  στις παγκόσμιες τιμές των  χύμα είναι ακόμα ασαφείς.