Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα: Μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης

Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα: Μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης

Δεν πρόκειται για τίποτα λιγότερο από το «μέλλον του πλανήτη» σε αυτή την Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα, σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Για το λόγο αυτό όχι μόνο θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα στο Παρίσι, αλλά θα είναι και «ένα μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης» μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην πόλη του φωτός.

Περίπου 100 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συγκεντρωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι και ανάμεσά τους θα βρίσκονται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός τους Σι Τζινπίνγκ.

Στόχος της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα είναι ένα σύμφωνο, το οποίο θα υποχρεώνει τις χώρες που το υπογράφουν να μειώσουν τις εκπομπές των ρύπων. Μέχρι σήμερα υπάρχει μόνο το Πρωτόκολλο του Κιότο από το 1997. Η συγκεκριμένη εμπεριέχει τη συναίνεση μόνο ορισμένων βιομηχανικών κρατών. Όλες αυτές οι χώρες μαζί όμως δεν παράγουν περισσότερο από το 15% των εκπομπών ρύπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

Αισιόδοξα μηνύματα

Στο Παρίσι στόχος είναι να καταρτιστεί μια νέα συμφωνία, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2020. Πριν από έξι χρόνια μια ανάλογη διάσκεψη στην Κοπεγχάγη είχε αποτύχει. Ωστόσο ο Κρίστοφ Μπαλς, ειδικός αναλυτής από την ΜΚΟ Germanwatch, μιλώντας στην Deutsche Welle δηλώνει αισιόδοξος πως η παγκόσμια κοινότητα φαίνεται πιο αποφασισμένη από ότι πριν από έξι χρόνια στην Κοπεγχάγη.

Το θέμα είμαι όμως πως ακόμα και εάν όλα τα κράτη συμφωνούσαν, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Ο στόχος μέχρι ο τέλος του αιώνα να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας της γης σε δύο βαθμούς σε σχέση με την εποχή της έναρξης της βιομηχανοποίησης, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί. Ο στόχος αυτός είχε τεθεί το 2010 στο Κανκούν του Μεξικού.

Σύμφωνα με τον Φυσικό Άντερς Λέβερμαν από το Ινστιτούτο Ερευνών για το Κλίμα στο Πότσνταμ, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, η θερμοκρασία της Γης μέχρι το τέλος του αιώνα θα ανέβει κατά πέντε βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα έρευνες των ΗΕ αποδεικνύουν πως ακόμα και εάν όλα τα κράτη συμφωνούσαν να εφαρμόσουν τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί η θερμοκρασία της Γης θα αυξανόταν μέχρι το τέλος του αιώνα κατά 2,7 βαθμούς Κελσίου.

Δύσκολος συγκερασμός απόψεων

Για το λόγο αυτό ορισμένα κράτη ζητούν να εγκριθεί μια διαδικασία στο Παρίσι, σύμφωνα με την οποία οι στόχοι για την προστασία του κλίματος θα επανεξετάζονται κάθε πέντε χρόνια. Ένα πάντως από τα σημαντικά προβλήματα, όπως επισημαίνει ο Κρίστοφ Μπαλς, ειδικός αναλυτής από την ΜΚΟ Germanwatch, είναι ο διαφορετικός τρόπος μετρήσεων για την καταγραφή των ρύπων. «Κάποιες χώρες για παράδειγμα συμπεριλαμβάνουν τα δάση τους, άλλες πάλι όχι» δηλώνει.

Πέρα από αυτό, τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα και πολύ διαφορετικά. Οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής τους πολιτικής, ενώ σοβαρές αντιστάσεις στην υπογραφή ενός συμφώνου μπορεί να προβληθούν από τις χώρες που εξάγουν πετρέλαιο.

Η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα θα πρέπει να πρέπει να συγκεράσει πολλές και διαφορετικές απόψεις αλλά και συμφέροντα.

Πηγή: DW

Σχετικά άρθρα: