Η παγκόσμια κατανάλωση οίνου – Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή

Η παγκόσμια κατανάλωση οίνου – Ποιες χώρες βρίσκονται στην κορυφή

Στα 240 Mhl οίνου προσδιορίζεται από τον OIV η παγκόσμια κατανάλωση οίνου το 2014, ενώ το υψηλότερο σημείο της καμπύλης κατανάλωσης εμφανίζεται την περίοδο 2007-2008. Από την περίοδο αυτή και μετά η κατανάλωση σταθεροποιείται στα 240 Mhl γεγονός που αποδίδεται στην παγκόσμια οικονομική κρίση που ξεκινά από το 2008.

Σημαντικές μεταβολές όμως υπάρχουν στην γεωγραφία της κατανάλωσης παγκόσμια, αφού το 2000 στις χώρες εκτός Ευρώπης αντιστοιχούσε το 31% της παγκόσμιας κατανάλωσης οίνου, ενώ το 2014 το μερίδιο των Τρίτων Χωρών αυξήθηκε στο 40%.

Καθαρή ανοδική τάση στην κατανάλωση παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Κίνα και εν μέρει η Ρωσία που αποδίδεται στην αύξηση των εισοδημάτων και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, ενώ η Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία παραδοσιακές οινοπαραγωγές χώρες παρουσιάζουν σαφή μείωση.

Στο top 10 τα σκήπτρα κρατούν οι ΗΠΑ, με όγκο κατανάλωσης στα 32 Mhl και ακολουθούν η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Αργεντινή, η Ισπανία και η Αυστραλία.

Ειδικά για τους ροζέ οίνους, ο OIV κάνει μια θεματική αναφορά, σημειώνοντας ότι τα 10 τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση στην κατανάλωση ροζέ οίνων κατά 25% και σήμερα αντιπροσωπεύει το 10% των καταναλούμενων οίνων.

Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην αύξηση κατανάλωσης ροζέ οίνων στη Γαλλία κατά 8% τα τελευταία 8 χρόνια, ενώ περιέργως οι υπόλοιπες χώρες μειώνουν την κατανάλωση ροζέ οίνων.