Οι εισαγωγές δημητριακών από τις χώρες με διατροφική ανεπάρκεια για το 2013-14, εκτιμάται...

Ιστορικό υψηλό για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών

Επιμέλεια: Χρήστος Στρατάκης

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 7% το 2013, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συμβάλλοντας στην αύξηση τόσο των παγκόσμιων αποθεμάτων όσο και των προσδοκιών για πιο σταθερές αγορές για το 2013-14, σύμφωνα με το τελευταίο τεύχος της τριμηνιαίας έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για τις προοπτικές καλλιεργειών και τροφίμων.

Η αύξηση θα φέρει την παγκόσμια παραγωγή σιτηρών στους 2.479 εκατομμύρια τόνους, ένα νέο επίπεδο ρεκόρ!

Ο FAO προβλέπει την παγκόσμια παραγωγή σιταριού για το 2013 σε 704 εκατομμύρια τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 6,8%,  το ιστορικά υψηλότερο επίπεδο.

Η παγκόσμια παραγωγή δευτερευόντων σιτηρών το 2013 προβλέπεται από τον FAO σε περίπου 1.275 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 9,7% από το 2012.

Η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού το 2013 προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,9% στους 500 εκατομμύρια τόνους (ισοδύναμου λευκασμένου ρυζιού), παρόλο που οι εκτιμήσεις εξακολουθούν να είναι προσωρινές.

Προβλέψεις εισαγωγών, τιμών σιτηρών

Οι εισαγωγές δημητριακών από τις χώρες με διατροφική ανεπάρκεια για το 2013-14, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά περίπου 5%, σε σύγκριση με το 2012-13, για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση. Η Αίγυπτος, η Ινδονησία και η Νιγηρία, συγκεκριμένα, αναμένεται να εισάγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες.

Οι διεθνείς τιμές του σιταριού μειώθηκαν ελαφρά τον Ιούνιο με την έναρξη της συγκομιδής του 2013 στο βόρειο ημισφαίριο. Αντίθετα, οι τιμές του αραβοσίτου αυξήθηκαν, κυρίως λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων. Οι τιμές εξαγωγής του ρυζιού ήταν γενικά σταθερές.

Επισιτιστική ανασφάλεια.

Η έκθεση του FAO επικεντρώνεται στις εξελίξεις που επηρεάζουν την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει τα εξής:

Στη Συρία, το 2013 η παραγωγή σιταριού μειώθηκε σημαντικά κάτω του μέσου όρου, λόγω της κλιμάκωσης της πολιτικής σύγκρουσης που οδήγησε σε διακοπή της γεωργικής δραστηριότητας. Ο κτηνοτροφικός τομέας έχει πληγεί, επίσης, σοβαρά. Περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα επισιτιστικής ανασφάλειας.

Στην Αίγυπτο, οι κοινωνικές αναταραχές και η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων εγείρουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Στην Κεντρική Αφρική, οι σοβαρές συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας που επικρατούν λόγω της κλιμάκωσης των συγκρούσεων, επηρεάζουν περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωπους στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία και την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, παρά τη βελτίωση της συγκομιδή σιτηρών το 2012 και τη σχεδόν φυσιολογική έκβαση της εν εξελίξει συγκομιδής στις αρχές του 2013, εξακολουθεί να επικρατεί επισιτιστική ανασφάλεια. Εκτιμάται ότι 2,8 εκατομμύρια ευάλωτα άτομα χρειάζονται επισιτιστική βοήθεια μέχρι την επόμενη συγκομιδή, τον Οκτώβριο.

Συνολικά, υπάρχουν 34 χώρες που απαιτούν εξωτερική επισιτιστική βοήθεια, εκ των οποίων 27 χώρες βρίσκονται στην Αφρική.