Παγκόσμιο εμπόριο ελαιόλαδου – Οι πρώτες χώρες σε παραγωγή/εισαγωγές/εξαγωγές

Παγκόσμιο εμπόριο ελαιόλαδου – Οι πρώτες χώρες σε παραγωγή/εισαγωγές/εξαγωγές

Ίσως για κάποιες από τις παρακάτω χώρες να υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο ανήκουν στη λίστα με τις 10 πρώτες χώρες στην παραγωγή παρθένου ελαιόλαδου στο κόσμο, ή αν η θέση που καταλαμβάνουν είναι απόλυτα σωστή, αλλά αναμφίβολα η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις.

Στην Ισπανία παράγεται πάνω απο το 50% της παγκόσμιας παραγωγής, η οποία το 2015 ήταν 6 φορές μεγαλύτερη από την παραγωγή της 2ης στη λίστα χώρας, της Ιταλίας.

Οι 10 πρώτες χώρες στην παραγωγή παρθένου ελαιόλαδου στον κόσμο

(ποσότητες μετρημένες σε τόνους)
1 ημερολογιακό έτος, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 31 Δεκεμβρίου 2 αγροτικό έτος ελαιόλαδου, δηλαδή το διάστημα μεταξύ 1 Οκτωβρίου και 30 Σεπτεμβρίου

Παρόλο που καταλαμβάνει τη 2η θέση μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως, η Ιταλία, κατέχει διαχρονικά την πρώτη θέση στις εισαγωγές παρθένου ελαιόλαδου. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η γειτονική Ιταλία επενδύει συστηματικά στην τυποποίηση και εμπορία ελαιολάδου, έχοντας κατορθώσει τα “ιταλικά” ελαιόλαδα να κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά.

Στη 2η θέση η πολλά υποσχόμενη αγορά των ΗΠΑ και ακολουθούν Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία.

Οι 10 μεγαλύτεροι εισαγωγείς ελαιόλαδου στον κόσμο

Περίπου το 91% των συνολικών εξαγωγών λαδιού διεθνώς καλύπτεται απο 5 μόλις χώρες, με ηγέτιδα την Ισπανία. Μέσα σε αυτές ανήκει και η Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 9,6%.
Οι 10 μεγαλύτεροι εξαγωγείς ελαιόλαδου στον κόσμο

Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών καλύπτεται απο την Ε.Ε., με μερίδιο αγοράς που υπερβαίνει το 80%. Να σημειωθεί ότι το 2014 το μερίδιο αυτό ξεπέρασε το 90%, ακολούθώντας όμως έπειτα καθοδική πορεία.
Εξέλιξη τιμών στην αγορά ελαιόλαδου

Οι τιμές των Ιταλών παραγωγών είναι υψηλότερες για όλο το διάστημα 2009 – 2015 σε σχέση με αυτές της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Τυνησίας.

Παράλληλα, απο το 2013 και έπειτα αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς φθάνοντας την τιμή των 6 €/kg τo Μάρτιο του 2015, ενώ απο εκεί και έπειτα μειώνονται.

Σχετικά με την Ελλάδα, απο το 2012 και έπειτα παρατηρείται μια γενικότερη αύξηση των τιμών, αλλά όχι ραγδαία. Από τον Ιούνιο ως τον Νοέμβριο του 2015 φαίνεται μια μικρή αυξομείωση, η οποία όμως δεν επηρεάζει την ευρύτερη ανοδική τάση.

Η εξέλιξη των τιμών των παραγωγών στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μέσες μηνιαίες τιμές μετρημένες σε ευρώ ανά 100 kg ελαιόλαδου)