1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιολάδου

1ος Παγκρήτιος Διαγωνισμός Τυποποιημένου Ελαιολάδου

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), τον Σύνδεσμο Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης (ΣΥΤΕΚ), το Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου, τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, και το Εργαστήριο Οργανοληπτικής Αξιολόγησης της «Ένωση Α.Σ” Ρεθύμνου, διοργανώνουν τον 1ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ελαιολάδου (Cretan Olive Oil Competition).

Ο νέος αυτός θεσμός, στοχεύει στην ανάδειξη των τυποποιημένων κρητικών ελαιολάδων, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια, να διακριθούν τόσο στην εγχώρια όσο και παγκόσμια αγορά και να λειτουργήσουν ως σημαντικοί πρεσβευτές του ποιοτικού αυτού προϊόντος.

Η κριτική επιτροπή (tasting panel), απαρτίζεται από καταρτισμένους γευσιγνώστες από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν σε διαπιστευμένες ομάδες και διαθέτουν εμπειρία σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς ελαιολάδου.

Επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης, είναι η εκπρόσωπος της χώρας μας στο Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια του IOC, εμπειρογνώμονας της Ε.Ε. και του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, panel leader και χημικός,  κα Έφη Χριστοπούλου.

Η αξιολόγηση των δειγμάτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στο ανεξάρτητο, διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ, Οργανοληπτικό Εργαστήριο της «Ένωσης ΑΣΡ».

Τα διακεκριμένα  ελαιόλαδα θα έχουν την δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς με την υποστήριξη των διοργανωτών.

Όροι συμμετοχής

Α. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό έχουν τα δείγματα που πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • να έχουν παραχθεί και τυποποιηθεί στην Κρήτη, κατά την ελαιοκομική περίοδο 2014-2015.
  • να είναι επώνυμα, να φέρουν το σήμα της εταιρείας τυποποίησης, και  αριθμό παρτίδας (LOT) και
  • αντιπροσωπεύουν ποσότητα τουλάχιστον 1000 κιλών.

Β. Για κάθε δείγμα θα πρέπει να αποσταλούν τρείς (3) συσκευασίες των 500 ml τουλάχιστον, επώνυμου και τυποποιημένου ελαιολάδου.

Γ. Τα δείγματα θα παραλαμβάνονται μέχρι και τις 18 Μαρτίου 2015.

Δ. Το κόστος συμμετοχής είναι 50 ευρώ επιπλέον του ΦΠΑ, ανά αξιολογήσιμο δείγμα.

Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 2831200883, 2831086143, 8231086101 Κιν: 6974939462.

Δείτε επίσης:

Ολοκληρωμένη Φυτοπροστασία της Ελιάς