Πακέτο Χατζηγάκη: Παρακράτηση της βασικής ενίσχυσης για 12.000 αγρότες

Πακέτο Χατζηγάκη: Παρακράτηση της βασικής ενίσχυσης για 12.000 αγρότες

Με τη βασική ενίσχυση (Οκτώβριο-Νοέμβριο) θα έρθει σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ο «μποναμάς» συνολικού ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για 12.000 αγρότες, που είχαν λάβει ενισχύσεις από το γνωστό πακέτο «Χατζηγάκη» την περίοδο 2008 – 2009 και η Κομισιόν απαιτεί την ανάκτησή τους βάσει της αμετάκλητης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που τις έκρινε παράνομες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχεται την απαλλαγή από τους καταλογισμούς μόνο για τους αποβιώσαντες που υπολογίζονται σε 48.000.

Το αρχικό πακέτο «Χατζηγάκη» αφορούσε περίπου 720.000 αγρότες που έλαβαν ενισχύσεις ύψους 420 εκατομμυρίων ευρώ. Δια της διαπραγμάτευσης η Κομισιόν έχει καταλήξει ότι πρέπει να ανακτηθούν 220 εκατομμύρια ευρώ από συνολικά 85.000 αγρότες.

Οι επιστροφές, σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης θα ξεκινήσουν από τους 12.000 εξ αυτών, από τους οποίους βάσει προωθούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα παρακρατηθούν από τις επικείμενες βασικές ενισχύσεις τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν πάνω από το ποσό των 5.000 ευρώ, με στόχο τη συγκέντρωση συνολικά 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Άγνωστο παραμένει ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και ο αριθμός των δόσεων που θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν μέχρι την ημέρα που θα τους αποσταλούν τα «φαρμακερά μπιλιετάκια». Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θέτει ως «ταβάνι» τις 2 δόσεις.