Πολλά είδη αντιλόπης, όπως αυτή του Μπουμπάλ και ο όρυγας της Σαχάρας, έχουν οριστικά εξαφανιστεί. Ανάλογη υπήρξε και η μοίρα του...

Εξαφανίζεται η σπάνια πανίδα της Σαχάρας

Καταστροφική συρρίκνωση της σπάνιας πανίδας της έχει υποστεί η έρημος Σαχάρα, σύμφωνα με νέα έκθεση της Οργάνωσης Προστασίας της Αγριας Ζωής και της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου. Η έρευνα, που στηρίχθηκε στις έρευνες περισσότερων από 40 επιστημόνων σε 28 επιστημονικούς οργανισμούς, μελέτησε 14 είδη πανίδας της ερήμου για να διαπιστώσει ότι τα μισά από αυτά έχουν εξαφανισθεί ή συρρικνώθηκαν σε σημείο εξαφάνισης. Τα είδη βρίσκονται στο όριο της εξαφάνισης, όταν ο πληθυσμός τους έχει συρρικνωθεί στο 1% του παλαιού του αριθμού.

Η απουσία αξιόπιστων μελετών για την πανίδα της Σαχάρας, κυρίως εξαιτίας αντικειμενικών δυσχερειών, όπως εμφύλιες συρράξεις στην περιοχή, καθιστά πολύ δύσκολο τον εντοπισμό των αιτίων του φαινομένου αυτού.

Πολλοί ειδικοί επιμένουν, όμως, ότι η λαθροθηρία βρίσκεται πίσω από την εξαφάνιση πολλών ειδών.

Πολλά είδη αντιλόπης, όπως αυτή του Μπουμπάλ και ο όρυγας της Σαχάρας, έχουν οριστικά εξαφανιστεί. Ανάλογη υπήρξε και η μοίρα του αφρικανικού αγριόσκυλου, αλλά και του αφρικανικού λέοντα, που δεν υπάρχουν πια στη Σαχάρα.

Η γαζέλα Ντάμα δεν κατοικεί πια στα παραδοσιακά της ημιερημικά βοσκοτόπια, ενώ η λεοπάρδαλη και η τσίτα εκτοπίσθηκαν από τις ερημικές εκτάσεις, όπου κάποτε ήκμασαν. Μόνο το νουβικό αγριοκάτσικο μοιάζει να μην επηρεάζεται από την εξαφάνιση των γειτόνων του, διατηρώντας τα παραδοσιακά του βοσκοτόπια. Οι συντάκτες της έκθεσης υπογραμμίζουν ότι η διεθνής ολιγωρία για την προστασία των σπάνιων ειδών της ερήμου εγγυάται την εξαφάνισή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Η Σαχάρα αποτελεί καλό παράδειγμα της ανθρώπινης αδιαφορίας για τις ερήμους και των επιπτώσεων που έχει η αδιαφορία αυτή στην πανίδα, αλλά και τους γηγενείς πληθυσμούς», λέει η επικεφαλής των συντακτών, Σάρα Ντουράντ.

Η έκθεση επαινεί, ωστόσο, τις πρόσφατες κυβερνητικές δεσμεύσεις στον Νίγηρα και το Τσαντ, για δημιουργία εκτεταμένων ζωνών προστασίας της πανίδας. Ο Νίγηρας χαρακτήρισε ήδη έκταση 97.000 τετρ. χλμ. στα βόρεια σύνορά του εθνικό πάρκο, ενώ το Τσαντ φιλοδοξεί να επανεισαγάγει τον εξαφανισμένο όρυγα της Σαχάρας στο πάρκο Ουαντί Ριμέ της χώρας.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ