Ο Πάπας Φραγκίσκος στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ο Πάπας Φραγκίσκος στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Ένας από τους μεγάλους στόχους του Πάπα Φραγκίσκου για το 2015 είναι η ενημέρωση του 1,2 δισεκατομμυρίου καθολικών του κόσμου για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Ο Ποντίφικας αναμένεται να εκδώσει εγκύκλιο για τα περιβαλλοντικά θέματα, στη συνέχεια να μιλήσει απευθείας με τους ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών, και τέλος να οργανώσει μία σύνοδο κορυφής όλων των θρησκειών του πλανήτη.

Οι κινήσεις αυτές έχουν ως στόχο την αύξηση της πίεσης για την επίτευξη μίας ισχυρής και φιλόδοξης δεσμευτικής συμφωνίας από τους ηγέτες των 195 κρατών που θα λάβουν μέρος στο συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι στο τέλος του 2015.

Η αποφασιστικότητα του Πάπα έχει γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από μεγάλη μερίδα πιστών, η οποία αναμένει με ανυπομονησία την προσεχή εγκύκλιο. Αντίθετα οι ομάδες αρνητών της κλιματικής αλλαγής εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι και αντιδρούν στη νέα αυτή κατεύθυνση του Βατικανού.

Από τους μεγαλύτερους πολέμιους αυτής της στροφής του Πάπα Φραγκίσκου είναι ο Καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, πρώην αρχιεπίσκοπος Σίδνεϊ και υπεύθυνος προϋπολογισμού του Βατικανού. Ο Πελλ στο παρελθόν είχε δηλώσει πως τα ζώα δε θα παρατηρούσαν το διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα και πως τα φυτά θα επωφελούνταν από κάτι τέτοιο. Τη διαφωνία τους με τις θέσεις του Πάπα έχουν δηλώσει και αρκετοί ηγέτες της Ευαγγελικής Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το μονοπώλιο της γης, η αποψίλωση, η οικειοποίηση του νερού και οι αγροτοξίνες αποτελούν μερικά από τα κακά που αποξενώνουν τον άνθρωπο από τον τόπο γέννησής μας», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος τον Οκτώβριο. «Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η αποψίλωση των δασών δείχνουν ήδη τις καταστροφικές τους συνέπειες και τους μεγάλους κατακλυσμούς που βιώνουμε», πρόσθεσε.

2015: Χρονιά διαπραγματεύσεων

Στις 11 Δεκεμβρίου 2015, εκπρόσωποι από 195 χώρες θα συνεδριάσουν στο Παρίσι με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο τους προσεχείς μήνες, πριν τη σύνοδο κορυφής, θα λάβουν χώρα άλλοι έξι κύκλοι διαπραγματεύσεων που θα διαμορφώσουν εν πολλοίς την τελική συμφωνία που θα επικυρωθεί στο Παρίσι.

Η πρώτη από τις προσεχείς συναντήσεις θα λάβει χώρα στη Γενεύη τον επόμενο μήνα, όπου τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αναθεωρήσουν την πρόοδο που πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στη Λίμα του Περού και να συνοψίσουν τα σημαντικότερα σημεία ενόψει των επομένων συνεδριάσεων.

Στη συνέχεια τα διάφορα κράτη θα πρέπει να τηρήσουν μία πρώτη προθεσμία και να δεσμευτούν για τις μελλοντικές μειώσεις εκπομπών, ανακοινώνοντας τους στόχους τους εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.

Σε αυτό το σημείο αναμένεται να δημιουργηθούν οι πρώτες τριβές, μιας και οι αναπτυσσόμενες χώρες καλούν τις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομίες και βιομηχανίες να αναλάβουν τις παρελθοντικές τους ευθύνες και να δεσμευτούν για μεγαλύτερες μειώσεις και οικονομική βοήθεια. Συγκεκριμένα ζητούν από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη να παρέχουν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο για την κλιματική αλλαγή από το 2020.

Με τη σειρά τους οι ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες αντιδρούν υπογραμμίζοντας ότι η πραγματικότητα έχει αλλάξει και χώρες όπως η Κίνα αποτελούν την πηγή της μελλοντικής υπερθέρμανσης. Οι οικολογικές οργανώσεις καλούν και τις δύο πλευρές να εμφανίσουν διαλλακτικότητα και να μην αφήσουν τις διαφωνίες αυτές να εξελιχθούν σε αξεπέραστα εμπόδια κατά τις εργασίες της συνόδου κορυφής στο Παρίσι.

Μετά το διάλειμμα των διαπραγματεύσεων κατά τους θερινούς μήνες, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα δημοσιεύσει την 1η Νοεμβρίου τις δεσμεύσεις όλων των μελών, αξιολογώντας το πόσο κοντά βρίσκονται στο να επιτευχθεί ο στόχος του περιορισμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης σε επίπεδα δύο βαθμών Κελσίου πάνω από τις προβιομηχανικές τιμές. Η πιθανή απόκλιση από αυτόν τον στόχο θα δυσχεράνει σημαντικά τις διαπραγματεύσεις του Παρισίου, με τις ευχές όλων των εμπλεκομένων να είναι η αποφυγή επανάληψης της σχετικής αποτυχίας της προηγούμενης συνόδου κορυφής το 2009 στην Κοπεγχάγη.